Tanévkezdés – mennyiből jön ki idén?

Láttuk, mekkorák már a gesztenyék? Ez csak egyet jelenthet: mindjárt becsengetnek! Vajon idén mennyibe fog kerülni az általános iskolákban a tanévkezdés? Ennek jártunk utána cikkünkben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 15. Gyarmati Orsolya

Láttuk, mekkorák már a gesztenyék? Ez csak egyet jelenthet: mindjárt becsengetnek! Vajon idén mennyibe fog kerülni az általános iskolákban a tanévkezdés? Ennek jártunk utána cikkünkben.


A legtöbb iskolában már az előző tanév végén, illetve beiratkozáskor megkapják a szülők a tankönyv- és tanszerlistát, így a nyáron van idő alaposan körülnézni, végiggondolni, hogy mit hol érdemes beszerezni.

Füzetek, tanszerek

Természetesen minden gyerek a legmenőbb “sztárwarzos”, “hanamontánás”, valamint “hellókittis” holmikra vágyik, érdemes azonban lebeszélni ezekről a márkajelzésekről őket, vagy legalábbis kompromisszumot kötni, hiszen pontosan ugyanaz a táska, vagy tolltartó időnként képes csak azért a többszörösébe kerülni a polcon barbitlanul, pókembertelenül álldogáló társánál, mert rányomtattak egy képet az aktuális hősről / hősnőről / mesefiguráról és több fekete / zöld / rózsaszín festéket használtak el az adott holmi előállításánál. Nálunk bevált módszer, hogy megvesszük a legolcsóbb szabványfüzeteket, és bekötjük egy teljesen egyszínű csomagolópapírral, amire a gyerek ráragaszthat egy-egy, kedvencét ábrázoló matricát.

Az aukciós oldalak ugyancsak nagy segítséget jelentenek szeptember előtt: vadonatúj dolgok (is) – iskolatáska, tornazsák, tolltartó, stb. – jóval olcsóbban kaphatóak, mint az üzletekben. Csak összehasonlításként: a kisfiam által kiszemelt iskolatáskát egy papírüzletben 35000 forintért kínálták, míg az interneten ugyanazért a termékért (új, visszafizetési garanciás) tízezer forintot kellett fizetni, és tartozott hozzá tornazsák is, a postaköltséget pedig az eladó állta!

A nagy bevásárlóközpontok 20-25 százalékkal árazzák le az iskolakezdéshez szükséges termékeit, általában egészen szeptember közepéig. A5-ös füzethez már 29 Ft-tól hozzájuthatunk, spirálfüzetet akár 77 forintért is vehetünk, innentől felfele pedig a határ tényleg a csillagos ég. Egy magyarországi üzletben kísérletképpen két bevásárlókocsit töltöttek meg a legolcsóbb és a legdrágább szükséges tanszerekkel. Az eredmény: az olcsóbb eszközök ára pontosan feleannyit tett ki (25.000 Ft), mint a drágábbé (50.000 Ft).

Mennyivel jobb volt a palatábla + kréta + szivacs- (ingujj?) kombináció…

Tankönyvek

Bár a tankönyvekért elkérhető maximum árat miniszteri rendelet szabályozza, ez nem jelenti azt, hogy ne kerülnének nagyon sokba a kiadványok. Elsőben átlagosan 6.500, másodikban 7.400, harmadikban 7.100, negyedikben 6.400, ötödikben 6.500, hatodikban 7.300, hetedikben 11.100, nyolcadikban 10.800 forint kiadásra számíthatnak a szülők ezen a téren. Ugyanakkor sok helyen előre kell kifizetni azokat a tankönyveket is, amelyeket évekig használnak a gyerekek, így nem ritka, hogy ezek miatt (meg az egy-két plusz CD-melléklet okán) 25-35 ezret is ott kell hagyni az iskolában. Ha két gyerek van, akkor az összeg rögtön duplázódik, nem beszélve a tanszerekről (kétszer) és az éve elején befizetendőkről (osztálypénz, ebédpénz, stb.)

Támogatás

Ahogy a 2011-2012-es tanévben, úgy idén is van lehetőség iskolakezdési támogatás igénybevételére. Ezt minden olyan munkaviszonnyal rendelkező szülő megkaphatja, akinek általános, vagy középiskolás gyereke van, és jogosult a családi pótlékra. A támogatásról mindig a munkáltató dönt, de fontos hangsúlyozni, hogy ugyanarra a gyerekre akár mindkét szülő is igénybeveheti a támogatást. Az összeg nem meghatározott, mivel azonban a támogatás nagyon kedvezően adózik, általában egy gyerek után a minimálbér 30 százalékát szokták megítélni, ami jelenleg 27.900 Ft. Támogatás adható tankönyvekre, taneszközökre, ruházatra.

A munkáltató három módon támogathatja a tanévkezdést: vásárlási utalvány formájában, amelyet általában hipermarketekben, vagy papírboltokban lehet beváltani, számla ellenében, vagyis a szülő vásárláskor a munkáltató nevére kéri a számlát, vagy eszközök juttatásával.

A támogatás az iskolakezdés napját megelőző naptól (idén tehát szeptember 2-tól) adható és innentől kezdve a jelenlegi szabályozás értelmében hatvan napig használható fel, de január elsejétől változik a rendszer, ami azt jelenti, hogy a támogatást az arra jogosultak ugyan csak utalvány, vagy elektronikus fizetési kártya formájában kaphatják meg, viszont a tanév első napját megelőző 60. naptól év végéig igénybe lehet venni.

A nagycsaládosok ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de ezt az igényt az iskolában be kell jelenteni még azelőtt, hogy az intézmény megrendeli a tankönyveket.