Tarlós exkluzív: Nem készülök bezárásokra

A folyamatosan csökkenő gyereklétszám, az egyre komolyabb anyagi terhet jelentő oktatási rendszer fenntartása szakemberek szerint óhatatlanul is intézménybezárásokat eredményezhet országosan. A Családháló.hu Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől a fővárosi helyzetről érdeklődött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. bencze.aron

A folyamatosan csökkenő gyereklétszám, az egyre komolyabb anyagi terhet jelentő oktatási rendszer fenntartása szakemberek szerint óhatatlanul is intézménybezárásokat eredményezhet országosan. A Családháló.hu Tarlóst Istvántól, Budapest főpolgármesterétől a fővárosi helyzetről érdeklődött.


Az előző városvezetés idején több alkalommal is volt arra példa, hogy számos oktatási intézményre került lakat, különböző összevonások és létszámbeli hiányosságok következtében, én azonban nem készülök nagy intézmény bezárásokra – szögezte le a főpolgármester. Tarlós ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az agglomerációban kialakult visszásságok komoly károkat okoznak Budapesten. Ismeretes, a rendszerváltás után nagymértékű elvándorlás kezdődött, így az 1989-es 2,1 milliós létszám a húsz év alatti 200 ezres bevándorlás ellenére napjainkra 1,7-1,8 millió főre apadt. Csakhogy a pest megyei településeken – mutat rá a főpolgármester – sorra zárták be az iskolákat, ugyanis az agglomerációban élők gyerekinek jó része Budapesten jár iskolába.

Azonban ezért a fővárosi vagy a kerületi önkormányzatok semmilyen kiegészítő támogatást nem kapnak. Tarlós István szerint ez tarthatatlan állapot, ugyanis tízmilliárdos nagyságrendű plusz terhet jelent ez a folyamat Budapest számára. Ekkora összeget vagyunk kénytelenek kifizetni évről évre, miközben eredetileg ez nem a mi feladatunk – jegyezte meg.

Nincsen szándékom a fővárosban oktatási intézményeket bezáratni, elsősorban azt szeretném elérni, hogy a megyei települések kötelesek legyenek a korábban említett költségekhez hozzájárulni, mert a főváros ezt a terhet nem bírja sokáig. Ehhez pedig törvénymódosításra van szükség – fűzte hozzá végül.