Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 17. Gyarmati Orsolya

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.


A pajzsmirigy alulműködés gyakran a terhesség során vagy a szülést követően alakul ki spontán, vagy anyai öröklődő hajlam miatt. Nálam egy rutinvérvételnél derült ki – az első gyermekem születését követő egy évben -, hogy a TSH értékem a 0,27-4,20 mIU/l referencia-tartományból kilóg a maga 7 mIU/l körüli értékével. Nem volt a családban ilyesmi, így én, mit sem sejtve erről a problémáról, az interneten nyomozgattam, és egy belgyógyász rokont kérdeztem meg, hogy miről is van szó.

A legtöbb válasz megnyugtató volt, olyan 10 mIU/l körüli értékkel találkoztam legtöbbször, hogy innentől kell már az orvosi kezelést igénybe venni, így gondoltam, talán megúszom. A pár héttel későbbi újbóli eredmény 6 mIU/l körüli lett, így a háziorvos továbbküldött egy endokrinológushoz és ultrahangra. Miután időpontot legközelebb szakrendelésre több mint két hónappal későbbre kaptam, az interneten kerestem egy pajzsmirigy szakorvost, aki nem kevés (tizenhat ezer) forintért már azon a héten fogadott.

Negyvenpercnyi beszélgetés és ultrahang vizsgálat után elmondta a betegségről való tudnivalókat, megnyugtatott, hogy ne aggódjak, ez még a legjobb betegségek közé sorolható, lehet még további gyerekem is, és felhívta a figyelmemet arra, hogy nem kell betegségtudattal élnem, mivel az életminőségem ezzel nem romlik. Igazán megnyugtató, gondoltam. Elkezdtem hát szedni az Euthyroxin nevű gyógyszert, amellyel a legközelebbi kontrollnál már jóval lejjebb ment az érték, megközelítette a határértéket.