Tiltott abortusz: börtönre ítélték a várpalotai orvost

Nem jogerősen három év hat hónap börtönre ítélt a Veszprémi Városi Bíróság egy tiltott abortuszt végző orvost, és négy évre eltiltotta hivatásának gyakorlásától - ismertette Hunyadfalvi Ákos ügyvéd a csütörtökön zárt tárgyaláson hozott elsőfokú ítéletet az MTI-vel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 07. czefernek.lena

Nem jogerősen három év hat hónap börtönre ítélt a Veszprémi Városi Bíróság egy tiltott abortuszt végző orvost, és négy évre eltiltotta hivatásának gyakorlásától – ismertette Hunyadfalvi Ákos ügyvéd a csütörtökön zárt tárgyaláson hozott elsőfokú ítéletet az MTI-vel.


A vádlott jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a bíróság “többrendbeli magzatelhajtási cselekményben” állapított meg bűnösséget, és három év hat hónap börtönre ítélte az orvost. Az abortuszokat végrehajtató nők megrovást kaptak a bíróságtól.

A nők tudomásul vették az ítéletet, míg az orvos ügyében a vádlott és az ügyész is fellebbezett. Az orvost 15 havi előzetes letartóztatás után csütörtökön szabadlábra helyezték – tudatta Hunyadfalvi Ákos.

Üzletszerűen elkövetett magzatelhajtás bűntette, magzatelhajtás bűntette, illetve magzatelhajtás vétsége miatt 77 terhelttel szemben emelt vádat Veszprémi Városi Ügyészség a Veszprémi Városi Bíróságon – közölte júniusban Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a terhelt nőgyógyászati magánrendelését, illetve szakrendeléseit 2006 decembere és 2011 májusa között 95 esetben keresték fel olyan állapotos nők, aki magzatukat nem kívánták megtartani. A vádlott ezekben az esetekben az élő, egészséges magzatok elhajtását a magzati élet védelméről szóló törvénybe ütköző módon, a családvédelmi szolgálat eljárását megkerülve a várpalotai kórházban elvégezte – ismertette Gulyás Ildikó.

Hozzáfűzte: a terhelt a várandós nőkkel történt megállapodás szerint a terhességmegszakításokat az esetek túlnyomó többségében anyagi juttatás ellenében hajtotta végre.

Közlése szerint a magzatelhajtásokat végző orvos cselekménye 84 rendbeli, üzletszerűen elkövetett magzatelhajtás bűntette, valamint 11 rendbeli magzatelhajtás bűntette. Azok a nők, akik magzatukat a vádiratban meghatározott módon elhajtatták, a magzatelhajtás vétségét követték el.