Tollforgatók a családért

Oklevéllel és 50 ezer forintos pénzjutalommal gazdagodtak a Média a Családért Alapítvány jóvoltából azok az újságírók és műsorkészítők, akik az elmúlt fél évben kiemelkedő munkával vétették észre magukat a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban, illetve televízióban vagy rádióban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 24. bencze.aron

Oklevéllel és 50 ezer forintos pénzjutalommal gazdagodtak a Média a Családért Alapítvány jóvoltából azok az újságírók és műsorkészítők, akik az elmúlt fél évben kiemelkedő munkával vétették észre magukat a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban, illetve televízióban vagy rádióban.

 


A Média a Családért Alapítvány és a Képmás családmagazin még 2007 szeptemberében alapította meg a díjat, amelynek célja inspirálni a média képviselőit, hogy megnyilvánulásaikban a családot mint értéket jelenítsék meg – hívta fel a figyelmet a VI. kerületi Kulturális és Közösségi Színtér egyik termében rendezett díjátadó ünnepségen az est háziasszonya Zalka Katalin, a Képmás munkatársa. Az újságírónő a családháló.hu érdeklődésére a kiválasztás folyamatáról szólva elmondta: kollégáival egész évben figyelemmel kísérik a médiában megjelenő családdal foglalkozó anyagokat, és a kiválasztottakat egy többfős grénium elé terjesztik (Kopp Mária, NOE, Dr. Aczél Petra nyelvész-médiakutató és a  Média a Családért Alapítvány), akik hónapról-hónapra döntik el, ki érdemes a díj átvételére. Mint mondta, a díj az elmúlt négy évben 48 alkalommal került kiosztásra. 2007-ben az első nyertes Krúdy Tamás volt Csodagyerek című írásáért. Zalka Katalin a díjazottak személyéről úgy fogalmazott, nem lexikális tudásuk keltette fel figyelmüket, hanem saját élettapasztalataik megírásával. Ezeknek a soroknak erejük van – jegyezte meg.  

Szám Katalin, a Képmás Magazin főszerkesztője szerint a család érték, ugyanakkor nem egy rózsaszín felhő, hanem rengeteg feladattal járó kihívás, ezért azokat az újságírókat, akik hivatásuk betöltésével erősíteni képesek ezt az értéket, azokat díjazni kell.

Bundula Csaba VI. kerületi alpolgármester az önkormányzat családbarát politikájáról szólva kifejtette, a városrész egyik legnagyobb problémáját a lakáshelyzet jelenti. Sok esetben három generáció nyomorog egy szobában, ezért elindították a Családok Átmeneti Otthona programot, ahol a jól gazdálkodó családok számára elfogadhatóbb életkörülményeket biztosítanak. A kerület harmadát kitevő időskorú lakosság részére pedig létrehozták a Szolidaritási Központot, illetve karácsony idején kisebb csomagot is kapnak. Az alpolgármester örömmel számolt be a kerület újabb terhéről is, melyet a kismértékben megugró gyerekszám jelenti. Következményeképpen a Játékvár Óvodában új termet kellett nyitniuk.

Az elmúlt hat hónap díjazottjai:

Varga Tünde: Kései családalapítás (Nagykanizsai Maraton, 2011. március 25.).

Vályi-Nagy Erika: Nagymama, álmaink és a valóság (Kismama, 2011. április).

Az [origo] 56 pizsamacímű webvideó sorozatának alkotói, a rendező-szerkesztő-operatőr: Herner Dorka, és a vágó: Szabó Dániel.

Seszták Ágnes:Értelmetlen élet?(Magyar Nemzet, 2011. július 22.)

F. Nagy Ágnes: Ez már az ő élete(Éva, 2011. július)

Kemény Viktória (kiscsillagom.hu honlap)