Top különórák ovisoknak, bölcsiseknek

Hova vigyem és miért? Talán fejlesztésre szorul? Azért, hogy megtanuljon valamit? Szeretnéd, ha jól érezné magát?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 11. szabo.daniel

Hova vigyem és miért? Talán fejlesztésre szorul? Azért, hogy megtanuljon valamit? Szeretnéd, ha jól érezné magát?


A bölcsis korosztálynak

tulajdonképpen nem volna szüksége semmiféle különórára, mégis ezek a legkapósabbak az egész kínálatban. A legkisebbeknek alapesetben bőven elegendő annyi fejlesztés, inger, újdonság és tevékenység, amennyire egy átlagos családban sor kerül, különösen akkor, ha már testvérek is vannak, vagy több generáció él együtt. Ám egyre gyakoribb az a felállás, amikor az édesanya egész nap egyedül van a gyerekével, és ő maga az, aki egy kicsivel több változatosságra vágyik. És ez egyáltalán nem bűn, hanem teljesen érthető, jogos igény! De ha ezt szem előtt tartod, talán válogatni is könnyebb lesz a hatalmas kínálatból. Menj olyan órákra a babával, ahol TE jól érzed magad, és ahol közben akár ő is jól érezheti magát. Különbözőek vagyunk, más-más lesz az, ami bejön.

Próbáld ki ezeket:
– Tücsökzene
Akkor ajánlom, ha nem emlékszel már az egyszerű kis ölben döcögtetős játékokra, gyermekdalokra, pedig szívesen énekelnél a gyerekednek. Itt újból megtanulhatod valamennyit a kisbabád társaságában! Hat hónapos kortól érdemes járni. Hasonló, a Kodály-módszeren alapuló program a Ringató, amelynek már szintén országos a hálózata, sőt gyönyörű képeskönyvsorozat is készült hozzá.
– Csiri-biri
Sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a 2005-ben rendezett első Csiri-biri óta már nemzetközivé vált a kezdeményezés, és a szomszédos országokban és nagyon sok vidéki helyszínen is látogatható ez a mindenütt nagyjából ugyanúgy zajló foglalkozás, amely zene, torna, éneklés, hancúrozás és fejlesztés egyszerre. A szülő nemcsak kísérő, hanem aktív résztvevő. A negyvenperces foglalkozások igazán felhőtlen szórakozást ígérnek, amit garantáltan meg fogtok szeretni. Egyetlen feltétel, hogy a gyerek már jól tudjon járni. Vagyis egyévesnél fiatalabbat legfeljebb kísérő kistesóként, a hátadra kötve vihetsz, bár ehhez már fel kell mutatnod némi izomerőt és állóképességet, mert a Csiri-biri a szülőt is jól megmozgatja.
– Babaúszás
Talán a legvitatottabb és egyben az egyik legsikeresebb is valamennyi program közül. A gyűjtőoldalt itt találod, láthatod, babaúszás minden mennyiségben van! Heves ellenzői és dicsérői egyaránt akadnak.
Remek szórakozás vagy vízbefojtási kísérlet?
Babaúszás pro és kontra
Az a legjobb, ha kipróbálod, nektek bejön-e! Csak olyan helyszínt válassz, ahol fennállnak a baba melletti átöltözés minimális feltételei (vagyis le lehet tenni valami biztonságos helyre a babát, amíg fürdőruhát húzol), ahol nem klóros fertőtlenítés van, mert ezt a babák bőre rosszul bírja. Az sem túl jó kiindulópont, ha azért kezdesz bele, mert olimpikont akarsz faragni a gyerekből, hiszen ez jó esetben nem több egy kis közös pancsolásnál, vízi játéknál.