Törökország nem kér az abortuszból

Csökkentené az abortuszok és császármetszések számát a török kormány - jelentette be kedden Recep Akdag török egészségügyi miniszter azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő nemrég gyilkossághoz hasonlította a művi terhesség-megszakítást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 30. szabo.daniel

Csökkentené az abortuszok és császármetszések számát a török kormány – jelentette be kedden Recep Akdag török egészségügyi miniszter azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő nemrég gyilkossághoz hasonlította a művi terhesség-megszakítást.


Törökországban a fogamzástól számított tizedik hétig végezhető el abortusz, ezt követően csak egészségügyi okokból engedélyezett a magzatelhajtás. A császármetszést jelenleg szintén igény szerint végzik.

Erdogan miniszterelnök, aki több gyermek vállalására ösztökélte a törököket, június 25-én gyilkossághoz, egy “alattomos tervhez” hasonlította az abortuszt, amelynek segítségével a nemzet “eltörölhető a világ színpadáról”.

Az egészségügyi miniszter elmondta: felszólították az orvosokat, hogy kerüljék a szükségtelen császármetszések alkalmazását. Törökországban jelenleg szabadon végezhető ez a beavatkozás, amellyel kapcsolatban Fatma Sahin családügyért és szociálpolitikáért felelős miniszter úgy fogalmazott: noha fájdalommentesnek tűnik, mégis csak egy műtéti beavatkozás, amely kockázatot jelent az anya egészségére nézve.

Akda hozzátette, hogy készül egy tanulmány, amely a terhesség-megszakítás lehetséges szigorítását célozza.

A Hürriyet című török napilap értesülése szerint a világi értékeket képviselő török ellenzék megütközve fogadta a mérsékelten iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) döntését.