Védekezz környezettudatosan!

Néhány praktikus bio megoldás, amivel hatékonyan vehetjük föl a kesztyűt a növényeinket érő orv támadások ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 18. szabo.daniel

Akinek kertje, balkonládája, vagy bármilyen olyan felülete van, ahol növényi részek vannak védtelenül, tudja jól, mit jelent a kártevők elleni védekezés. Kis felületnél az ember még eldobálja a csigákat, hernyókat, lenyesegeti a tetvekkel fedett leveleket, de ha nagyobb a kertünk, ráadásul kevés az időnk, akkor bosszantó minden áldott nap azzal tölteni kevés szabadidőnk, hogy a kéretlen vendégeket kitessékeljük. Cikkünkben néhány praktikus bio megoldást gyűjtöttünk össze, amivel hatékonyan vehetjük föl a kesztyűt a növényeinket érő orv támadások ellen.


Akinek gyerekei vannak, már szembesült a helyzettel, hogy gyakran a gyerekek gyorsabban belesétálnak a kihelyezett csapdákba, mint azok, akiknek felállítottuk őket, ami különösen veszélyes lehet a kemikáliák (pl. rovarirtók) esetében. Fontos tehát, hogy olyan megoldásokat találjunk, amik nem veszélyeztetik gyermekeink, vagy más egészségét.

Tetvek
A tetvek valamiért remekül ki tudják számolni, mikor zavarnak a legjobban, és pl. ballagás, szörpkészítés stb. előtt özönlik el a rózsát, a bodzát és egyebeket. A legjobb és leghatékonyabb a két fázisú biológiai hadviselés: első lépésben csináljunk laza szappanos oldatot (lehetőleg természetes szappanból, a növény érdekében), ez csak annyi, hogy kis tálban „kezet mosunk”, míg a víz fehér nem lesz. Ezzel lekenjük a tetves növényt, majd másnaptól telepíthetjük az önkéntes munkaerőt: a katicákat. Az ő összegyűjtésük jó lecke és szórakozás gyerekekkel is, egy szép nyáresti családi séta keretein belül például egész katicafarmokat gyűjthetünk.

Madarak
Ha van veteményesünk, vagy balkonládánk, amiben kis pl. fűszernövényt termesztünk, jól ismerjük a madarak ide vonatkozóan károsnak tekintendő vonását. Nem célunk az egész kertből elűzni őket, viszont a zsenge hajtásoknak túl kell élniük ahhoz, hogy később erős növényünk legyen, ezért az óvandó területekre függesszünk egy-egy használhatatlan CD-t (erre még jó), amin megcsillan a napfény, és a madárra rájön a frász. Ha megerősödik a növény, eltehetjük a CD-t is.

Zabagép rovarok
Néha beazonosíthatatlan, hogy milyen rovar tesz kárt a kertben. A növények levelein lévő sűrű lyuggatás földi bolha nyoma, határozott rágásokért a hernyók tehetőek felelőssé, hogy a fajokra specializálódó bogarakat, mint pl. a krumplibogár, ne is említsük. Az általános védekezés ellenük: aromás növények! A levendula, citromfű, menta, stb. egyaránt olyan illóolajokat tartalmaznak, amiket a rovarok közül csak elvétve szeretnek, és ha találnak mást, inkább azokra tapadnak. Ezért az óvandó területeket vegyük körbe illatos növényekkel. Az is egyfajta taktika lehet, ha „beáldozunk” egy-egy palántát, ezáltal óvva a többieket: az illatos növények közül ugyanis a rozmaring, a kakukkfű, a kapor és a kömény rovarcsalogató hatásáról ismert.

Csigára sört
Boldog utolsó órák! A meztelencsigák ugyanis bizonyítottan sörrajongók. Ennek folyományaként, ha megérzik a sör szagát, bárhonnan odatalálnak, és preferálják azt az egyéb ételekkel szemben. Nincs más dolgunk, mint néhány doboz sört konzervnyitóval felbontani, és a nyitott dobozokat leásni úgy, hogy a perem a talajjal egy szinten legyen. Ebbe a kívánatos csapdába csúszik bele az oktalan csiga, de kijönni belőle már nem tud. Vagy nem akar?…