Veszélyes gyermekruhák – a hatóság nem kegyelmez

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 20. bencze.aron

Mérgező gyermekjátékok, robbanó tortagyertyák és tüzet fogó karácsonyfafüzérek: csak néhány olyan veszélyes áru, amely az utóbbi években rendszeres szereplője volt a híradásoknak.


Az Országgyűlés hétfőn ellenszavazat nélkül fogadta el a termékek piacfelügyeletéről szóló törvényt, amely kimondja, hogy hazánkban csak biztonságos terméket lehet forgalomba hozni, amiért a gyártó vagy a forgalmazó felel.

A hétfőn elfogadott törvény újdonságát az adja, hogy az eddig több jogszabályban szereplő irányelveket egységes szerkezetbe foglalta a jogalkotó. Ez a hatósági eljárást, például a nyomon követést is jelentősen segíti – mondta a Kossuth Rádiónak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, aki szerint a folyamatos ellenőrzések révén a piac tisztulására is számítani lehet.

A korábbi tapasztalatok szerint nem a hazai gyártású, hanem főként a harmadik országból érkező termékekkel volt gond. Fülöp Zsuzsanna elmondta: az elmúlt években a legtöbb hiányosságot a gyermekruháknál találták a fogyasztóvédők. Ezek a húzózsinórok miatt voltak veszélyesek, hiszen nyak- és derékrészen gyermekruháknál nem szabad alkalmazni a zsinórokat.

A hatóságok azonnal bírságolnak, az összegek azonban nem változtak a fogyasztóvédelmi törvényben korábban rögzítetthez képest, a büntetés mértéke 15 ezertől 500 millió forintig terjedhet, különösen súlyos esetben pedig akár a 2 milliárdot is elérheti.

A szóvivő szerint utóbbira még nem volt példa, az elmúlt 20 évben általában 100 ezres bírságokat kaptak a jogszabálysértők.