Vigyázat, veszélyes játék!

A gyerekjátékok jó esetben tetszetősek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem vagy eléggé körültekintő, akár bajt is okozhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. bencze.aron

A gyerekjátékok jó esetben tetszetősek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket – ám ha kiválasztásuk során nem vagy eléggé körültekintő, akár bajt is okozhatnak.


A játékok biztonságosságának erősítését célzó, 2011 júliusában bevezetett új európai uniós előírások szerint a gyerekek biztonságát és egészségét leginkább a következők veszélyeztetik:

1. Olyan játékalkatrészek, amelyek a szájba kerülve fulladást okozhatnak; kártyák és játékfigurák, amelyeket élelmiszerfélék közé kevernek, anélkül, hogy megfelelő csomagolással elkülönítenék.

2. Nem kellően stabil bébikompok, amelyek a kicsik számára csapdává válhatnak.

3. Ftalátok, vegyi anyagok, amelyeket játékok vagy cumisüvegek készítésénél használnak a műanyagok lágyítására, és amelyek súlyosan károsíthatják (egyebek között) a vesét és a májat.

4. Nem megfelelő lakkal kezelt, extrém módon gyúlékony babák és játékfigurák.

5. Egyes játékokban található égésgátló anyagok, amelyek idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak, károsítják a hormonháztartást, illetve negatívan hathatnak a növekedésre.

Az eddiginél is szigorúbb EU-előírások épp a hasonló problémák még hatékonyabb elkerülése érdekében születtek, ám mindez nem helyettesítheti a felelősségteljes, tudatos vásárlói-szülői magatartást.

Figyelj a részletekre!

A terméken mindig szerepelnie kell valamiféle azonosítónak (típus, tételszám, sorozatszám, modellszám vagy hasonló elem), a gyártó vagy a forgalmazó nevének és elérhetőségének feltüntetésével. Ha ezeket nem találod, kezdhetsz gyanakodni.

Csakis olyan játékot vásárolj, amelyen megtalálható a játék biztonságát igazoló jelölés! A TÜV jelzés a játékok tesztelésével foglalkozó TÜV Rheinlandra utal, mely a vizsgálatok során a játékok összetevőinek kémiai és fizikai tulajdonságait is felméri. Az SGS GS a Geprüfte Sicherheit tanúsítványa arról, hogy az így megjelölt elektromos játékok és egyéb termékek megfeleltek a német termékbiztonsági előírásoknak. A sárga háromszögben mosolygó piros oroszlánnal a Brit Játék- és Hobbiszövetség igazolja, hogy a játék biztonságos és jó minőségű.

A hazánkban forgalmazott, jó minőségű játékokon leggyakrabban a CE jelzés látható, amely arról informál, hogy a termék megfelel minden játékbiztonsági szabványnak, amely az Európai Unió piacán értékesítendő gyermekjátékokra nézve kötelező. Ez a szabvány azt is előírja, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni minden olyan játékon, amely 36 hónap alatti gyereknek nem adható – nagyon jellegzetes, piros körös ikont 0-3 jelzéssel. Az ASTM International jelzés lényegében az EU-szabvány amerikai megfelelője. Az egyéb ikonok (mint például a RoHS, Der Grüne Point) a környezettudatos és társadalmilag felelős gyártás és felhasználás irányelveit szimbolizálják.

Tanulságos statisztikák

A játékokba sajnos nem ritkán a műanyaglágyításhoz használt ftalátok kerülnek. Közülük 2005-ben háromfélét (DEHP, DBP és BBP) már tiltólistára tett az Európai Unió. Három további ftalát-típust (DINP, DIDP és DNOP) pedig a háromévesnél fiatalabbaknak szánt játékokban tilos felhasználni, mivel a kicsik ebben a korban szinte mindent a szájukba vesznek, megrágnak.

A rossz minőségű játékok gyártói azonban gyakran nem tartják be a játékszabályokat. Termékeikben még ólom is előfordulhat, ami szintén súlyosan károsíthatja az egészséget. Az Unió ezért hozta létre a központi piacfelügyeleti rendszert (RAPEX: Rapid Exchange System of Information), amely akkor lép közbe, ha valamely termék azonnali és komoly veszélyt jelent a fogyasztók egészségére vagy biztonságára.

A RAPEX legutóbbi statisztikái szerint az összes veszélyes holmi 72 százaléka ruházati és divatcikk, illetve textília, és 37 százaléka játék. A többi veszélyesnek minősített termék aránya ezekhez képest – az éves szintet tekintve is – eltörpül. Érdekes adat továbbá, hogy e termékek 63 százaléka származik Kínából, illetve Hongkongból, 19 százaléka az EU-ból, 10 százaléka máshonnan, további 9 százalék pedig ismeretlen eredetű.