Vilmos és Katalin első éve – avagy világsztárok a palotában

Egy éve, 2011. április 29-én kelt egybe Vilmos herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója polgári származású kedvesével, Kate Middletonnal, aki azóta - férjével együtt - hollywoodi világsztárokat megillető globális népszerűségre tett szert.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 28. Gyarmati Orsolya

Egy éve, 2011. április 29-én kelt egybe Vilmos herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója polgári származású kedvesével, Kate Middletonnal, aki azóta – férjével együtt – hollywoodi világsztárokat megillető globális népszerűségre tett szert.


A frigy mesekönyvekbe illő előzmények után köttetett, példázva, hogy egy kis faluban élő, szerény családban felnőtt leány néha valóban ráakadhat élete hercegére. Vilmos herceg Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban. Kate Middleton ugyanakkor közrendi családban nevelkedett, édesanyja, Carole a British Airways légiutas-kísérője volt, Michael Middleton, az apa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a hercegi hitves szülei az utóbbi években igen sikeres családi vállalkozást fejlesztettek ki. Cégük, amely gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik, Middletonékat mára milliomossá tette. Kevés híja volt azonban, hogy a tündérmeséből ne legyen semmi. Vilmos ugyanis – általános megdöbbenésre – öt éve szakított kedvesével, akkori bulvársajtóbeli pletykák szerint azért, mert “megijedt” a házasság gondolatától. A mosolyszünet mindazonáltal alig két hónapig tartott, és az ifjú herceg sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Így is eltartott tíz évig, mire Vilmos rászánta magát a boldogító igen kimondására. A herceg 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. A Woolworths, az egykori patinás brit áruházlánc például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate “eljegyzési” portréjával. A Woolworths nem sokkal ezután tönkrement, a várva várt eljegyzési bejelentés pedig csak négy évvel később, 2010 novemberében hangzott el.


A brit bulvársajtó az idő múltával egyre gyakrabban illette a hercegi kedvest a “Waity Katie” becenévvel – “wait” angolul: várni, várakozni -, elismeréssel adózva Kate türelmének, egyben kimondatlanul, de érezhetően megróva Vilmost a hosszas habozásért. Vilmos és Kate Middleton házassága azonban a brit monarchia utóbbi évtizedeinek legnagyobb sikersztorija. Az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster apátságban tartott ceremónia élő közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző követte figyelemmel világszerte – ez volt minden idők legnagyobb nézettségű globális tévéközvetítése -, Kate pedig, akinek a királynő a menyegző után a Cambridge hercegnője címet adományozta, azóta igazi világsztárrá vált, akinek minden nyilvános megjelenése ugyancsak globális médiaesemény.


Az udvar azonban jól láthatóan ügyel arra is, hogy Katalin hercegnőt megvédje attól a médiaüldöztetéstől, amelytől Vilmos néhai édesanyja, Diana hercegnő annyit szenvedett. Az esküvő óta eltelt egy évben Katalinnak összesen ötven hivatalos nyilvános programja volt; Diana a Károllyal 1981-ben kötött frigy utáni első esztendőben 170 programot teljesített. Az udvar és az alattvalók egyaránt abban reménykednek, hogy Vilmos és Katalin házassága másban sem fog hasonlítani a herceg szüleinek zajos és nyilvános házasságtörési botrányokkal kísért, végül válásba, majd tragédiába torkollt házasságára. Mindenki emlékszik még arra a példátlan, világszerte döbbenettel figyelt, 1995-ben sugárzott BBC-interjúra, amelyben Diana felfedte: tudja, hogy férje megcsalja őt ifjúkori kedvesével. Híressé vált, keserű félmosollyal odavetett mondata – “kicsit zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne” – azóta is szállóige a brit sajtóban.


Ráadásul Diana gyanúja jogos volt. Ma már közismert tény, hogy Kamilla hercegnő – Károly herceg jelenlegi felesége – és a trónörökös intim kapcsolata, amely még az 1970-es években kezdődött, Károly és Diana esküvője után sem szakadt meg. Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus párizsi autóbalesete után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt Nagy-Britanniában, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság 1996-ban bekövetkezett felbomlásáért, és a Diana egy évvel későbbi halálához vezető eseménysorozat egészéért.


A monarchiát alapjaiban megrázó akkori súlyos botrányoknak azonban Vilmos és Katalin házasságának első évében nyomát sem lehetett lelni. Katalin hercegnő minden jel szerint rendkívüli népszerűségnek örvend a királyi családon belül, aminek egyik beszédes jele, hogy a 86 esztendős uralkodó rendszeresen közös programokon jelenik meg unokájának feleségével. Kettejük viszonyának szorosságát jelzi az is, hogy – amint udvari bennfentesek a bulvársajtónak megsúgták – a hercegnő külön uralkodói engedély alapján “nagymamának” szólíthatja II. Erzsébet királynőt.


Katalin megkérdőjelezhetetlen népszerűségnek örvend a palota falain kívül is, mégpedig másfajta népszerűségnek, mint annak idején Diana. Dianát, aki 20 éves volt, amikor nála 13 évvel idősebb férje oldalán a királyi család tagja lett, szinte gyermeki bájáért bálványozta az egész világ. Katalin 29 esztendősen esküdött örök hűséget Diana szintén 29 éves fiának, és mindenki azt a felnőtt, megfontolt nőt látja benne, aki a közvélekedés szerint egyenrangú társa lesz az Egyesült Királyság majdani uralkodójának.