Vízkereszt után: különjárat a karácsonyfáknak

A hagyományok szerint a karácsonyfákról vízkereszt után kell leszedni a díszeket. A fővárosban a becslések szerint idén félmillió fa kerül az utcára, amit a kukások el is visznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 07. bencze.aron

A hagyományok szerint a karácsonyfákról vízkereszt után kell leszedni a díszeket. Ebben az időszakban sokan dobják ki a fenyőket. Budapesten áram és hőenergia lesz a kidobott fákból, több vidéki városban pedig újrahasznosítják őket. A fővárosban a becslések szerint idén félmillió fa kerül az utcára, amit a kukások el is visznek.


Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője a Duna Híradónak elmondta: az FKF Zrt. vízkereszt után különjáratokat is indít, addig azonban a fákat a szokásos járatok fogják elszállítani. A fővárosban mindenkit arra kérnek, hogy a kuka mellé vagy kijelölt helyekre tegye a fákat. Ha rajta marad valamilyen szemét, az sem baj, mert nem komposztálják a fenyőket, hanem a rákospalotai hulladékégetőbe kerülnek, és ott áramot és hőenergiát állítanak elő belőlük.

Szegeden hétfőtől kezdik elszállítani a fenyőket. Sokan azonban már most, a kukásautók megérkezése előtt összegyűjtik a fenyőfákat és fűtésre használják fel őket, a maradékot pedig újrahasznosítják. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a komposztálóüzemben egy darálóberendezésbe kerülnek a fák, itt mulcsot készítenek belőlük és a városi közterületekbe, parkokba kerülnek sétányok borítására.

Debrecenben csak a kukák mellől viszik el a kidobott fenyőket. Csak itt több mint 70 ezer fa kerül ilyenkor a szemétbe. A fákat újrahasznosítják, ledarálják, és talajtakaróként használják fel a szeméttelepen.