Zöld utat kapott a melegházasság Franciaországban

Hangos incidensekkel teli, több órás vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 03. Gyarmati Orsolya

Hangos incidensekkel teli, több órás vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés.


A Házasodhasson mindenki! című kormánypárti törvényjavaslat legfőbb, egyes számú paragrafusát, amely kimondja, hogy a házasság “két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő egység, a képviselők 249 igen szavazattal 97 nem ellenében hagyták jóvá. A szocialista törvénytervezet kedd óta folyó, felvillanyozott hangulatú vitája várhatóan még heteken át folytatódik, miután a jobboldali ellenzék 5300 módosító indítványt nyújtott be. A kormánypárt február 12-ére tervezi az ünnepélyes szavazást a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformról.


A szocialista, a kommunista és a Zöld frakció egységesen támogatta a cikkelyt, amely Francois Hollande államfő egyik legfőbb választási ígérete volt az elnökválasztási kampányban. A jobboldali és centrista ellenzékből két képviselő igennel, a többiek nemmel szavaztak. A szavazást követően a kormánypárti képviselők felálltak és ritmusos taps kíséretében azt skandálták: “egyenlőség, egyenlőség!””Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy az első lépés megtörtént” – mondta a nemzetgyűlésben a tervezetért felelős tára vezetője, Christiane Taubira igazságügyi miniszter. Hozzátette: “Ezután mindenki szabadon megválaszthatja azt a partnert, akivel közös jövőt szeretne építeni”. 


Philippe Gosselin, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szónoka szerint “a kormány olyan társadalom mellett kötelezte el magát, amely a jobboldal számára nem kívánatos”. “Ma a házasság és az örökbefogadás, holnap a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság kérdése (lesz) napirenden” – fogalmazta meg a képviselő a törvénytervezetet ellenzők félelmeit. A szocialista javaslatban szerepel az örökbefogadás engedélyezése az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény márciusban esedékes módosítási javaslatához csatolta. A béranyaság Franciaországban nem engedélyezett, de a hét elején az igazságügyi minisztérium körlevélben kérte az illetékes hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a francia állampolgárság megadását a francia apától béranya által külföldön született gyermekek számára. Ez az ellenzék részéről óriási felháborodást kiváltó intézkedés mintegy száz, francia családban élő hontalannak számító gyermeket érintene. A kormány ugyanakkor jelezte: nem tervezi a béranyaság legalizálását. 


A legfőbb cikkely elfogadása ellenére a melegházasságot ellenzők által szervezett megmozdulások folytatódnak, szombaton mintegy kilencven tüntetést rendeznek országszerte. A nemzetgyűlésben a kormánypártok eddig minden ellenzéki módosító indítványt elutasítottak. Miután az ellenzék parlamenti obstrukcióval próbálja meg hátráltatni a törvény elfogadását, a kormánypárti módosításokat az utolsó pillanatban visszavonták, a baloldali képviselők nem szólnak hozzá a vitához, amelyet a miniszter egyedül folytat éjjel-nappal az ellenzékkel.