10 tünet, mely komoly betegségre utalhat – Primer immunhiány

A veleszületett (primer) immunhiány (PID) gyakran kiújuló és/vagy nehezen gyógyítható fertőzéseket okoz gyermekekben és felnőttekben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. január 27. Babafalva

Az ún. primer immundefektus (PID) nem ritka betegség: szakorvosok szerint minden 400–500. embert érint enyhébb, vagy súlyosabb formában, mégis nagyon kevesen hallottak róla. Hazánkban több tízezer primer immunhiányos beteg van, akik makacs, gyakran kiújuló légúti fertőzésekkel, bőrfertőzésekkel, tályogokkal, allergiával, gyomor-bélrendszeri panaszokkal, reumás ízületi gyulladásokkal, autoimmun betegségekkel kénytelenek megküzdeni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ma már tételesen finanszírozza intravénás immunglobulin-pótló kezelésüket, melyben kulcsszerep jut a vérplazmának.

 Az ismert primer immunhiányos állapot előfordulása 1:500. Ha gyermekedre, Rád vagy épp valamelyik szerettedre az alábbi jelekből legalább kettő igaz, fordulj háziorvoshoz! Mindenképp jelezd felé, hogy PID-re gyanakszol.

10 jel, mely primer immunhiányra utalhat:

  1. Négy vagy több újonnan kialakuló fülgyulladás egy éve belül.
  2. Makacs szájpenész vagy gombás fertőzés.
  3. Visszamaradt csecsemőkori súlygyarapodás vagy növekedés.
  4. Két vagy több súlyos homlok– vagy orrmelléküreg fertőzés egy éven belül.
  5. Két vagy több mély, szöveti fertőzés, szepszis.
  6. Visszatérő mély tályogok a bőrben vagy bármely szervben.
  7. Intravénás antibiotikum kezelés szükséges a fertőzések leküzdéséhez.
  8. Legalább két tüdőgyulladás egy éven belül.
  9. A családban előfordult primer immunhiány.
  10. Két vagy több hónapos hatástalan antibiotikum-kezelés.

Az immunrendszer védi szervezetünket a külső veszélyek, a kórokozók, illetve a belső károsító hatások, például a tumoros sejtek ellen. Az elvégzendő feladat nemcsak a kóros, idegen és a megváltozott saját antigének elpusztítása, hanem a szervezet számára veszélytelen idegen, illetve a saját antigénekkel szembeni tolerancia kialakítása. E rendkívül összetett folyamat során a környezetünkből és a szervezetből érkező ingerek feldolgozása az immunrendszert folyamatos terhelés alatt tartja.

A cikk itt folytatódik!