Egy magzat naplója a megtermékenyítéstől a szülésig

Mikor kezd el verni a szíve? Mekkora korban vannak már agyhullámai? Hány hetesen álmodik már a babád a hasadban? Mennyi idősen érzi már a fájdalmat? Mikortól hallja a hangokat? Ezeket (is) mind megválaszoljuk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

1. nap:  megtermékenyítés, megvan az összes emberi kromoszóma, egy új, egyedülálló élet kezdődik.

6. nap: az embrió beágyazódik a méhbe

22. nap: a szív elkezd verni, a gyermek saját vérével, amelynek vércsoportja gyakran különböző mint az anyjáé.

3. hét: a harmadik hét végére a gerincoszlop és az idegrendszer elkezd kifeljődni. A máj, a vesék és a belek lassan format öltenek.

4. hét: a negyedik hét végére a gyermek a megtermékenyített petesejt méretének tízezerszeresére nőtt.

5. hét: elkezdenek kialakulni a szemek és a végtagok.

6. hét: észlelhetőek lesznek az agyhullámok. Már megjelentek az ajkak és a körmök.

7. hét: kifejlődnek a szemhéjak és a lábujjak, valamint egy kezdetleges kis orr. A baba már rúg és úszik.

8. hét: Minden szerv megvan, a porc helyén csont kezd megjelenni és kialakul az ujjlenyomat. A nyolcadik hétre a baba már hallja a hangokat.

9. és 10. hét: Megjelennek a fogak, a körmök teljesen kifejlődnek. A baba képes mozgatni a fejét, ráncolni a szemöldökét és csuklani.

10. és 11. hét: A baba képes “belélegezni” a magzatvizet és pisilni. A 11. héten meg tud ragadni dolgokat amik a kezébe kerülnek. A teljes szervrendszer működik, a magzat rendelkezik csontozattal, idegrendszerrel, vérkeringéssel.

12. hét: A babának már mindene megvan ahhoz, hogy tudja érezni a fájdalmat: idegek, gerincvelő és a talamusz. Kifejlődnek a hangszálak. A magzat elkezdi szopni az ujját.

14. hét: Ebben a szakaszban a szív már több liter vért pumpál keresztül a testen egy nap alatt.

15. hét: A magzatnak ugyanannyi az ízlelőbimbója a nyelvén, mint egy felnőttnek.

4. hónap: Elkezd kifejlődni a csontvelő. A szíven napi 23 liter vér halad keresztül. A negyedik hónap végére a magzat 20-25 cm és több mint 200 gramm.

17. hét: A baba képes alvás közben álmodni.

19. hét: A kisbabákat általában meg tudják menteni a megtermékenyítés után 21-22 héttel, néha még korábban is.

20. hét: A 20. héten a baba már felismeri az édesanyja hangját. Ekkor már képes érezni a fájdalmat. És ez a legkorábbi időpont a részleges szüléssel járó abortuszra.

5. és 6. hónap: A baba gyakorolni kezdi a légzést, a magzatvizet kezdetleges tüdejébe juttatva. Megragadja a köldökzsinórt. A legtöbb anya ilyenkor hevesebb mozgást, rúgást és csuklást tapasztal a baba részéről. Már működnek az izzadtság- és faggyúmirigyek. A baba már 30 cm és majdnem 700 gramm.

7-9. hónap: Megjelennek a szemfogak. A baba tud pislogni, használja mind az öt érzékszervét, különbséget tud tenni az ébrenlét és alvás között, és felismeri édesanyja hangulatát. A bőr megvastagszik, alatta zsírréteg alakul ki. Antitestek jelennek meg, és a szív 1100 liter vért pumpál naponta.Körülbelül egy héttel a születés előtt, a baba abbahagyja a növekedést és megfordul a méhben, késze arra, hogy világra jöjjön.

(via)