Családháló

Kezdőoldal Lexikon Akik képtelenek felnőni
Családháló lexikon

Akik képtelenek felnőni

Felnőttek, családalapító korba léptek, lassan szülővé kéne válniuk. Ám ők rettegnek a felelősségvállalástól, a jövő tervezésétől, az elköteleződéstől. Mert félnek felnőni. Ők a Pán Péter-szindrómások.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Felnőttek, családalapító korba léptek, lassan szülővé kéne válniuk. Ám ők rettegnek a felelősségvállalástól, a jövő tervezésétől, az elköteleződéstől. Mert félnek felnőni. Ők a Pán Péter-szindrómások.


A Pán Péter szindróma olyan embereket jellemez, akik nem akarnak, vagy képtelennek érzik magukat felnőni. Akiknek a teste egy felnőtté, a lelke (és a szelleme) azonban gyermek maradt. De vajon mi gátol meg egy gyermeket abban, hogy felnőjön? Miért akar örökké Sohaországban maradni?

Sohaország jobb hely

Számos pszichológus figyelmeztet arra, hogy a túlgondoskodó, gyermeket burokban nevelő szülők csemetéi könnyen Pán Péterekké válhatnak, hiszen bennük nem tudatosodott, hogy van kinti világ is, ahol egyedül kellene boldogulni és önállóan szembenézni a problémákkal. A jelen kor Pán Péterei a felnőttek világát rendkívül problémásnak látják, miközben dicsőítik a kamaszkort.

Mindig a gyerekkor első negyven éve a legnehezebb!

Pán Péterek lehetnek nők és férfiak egyaránt, ám utóbbiak körében sokkal nagyobb az előfordulása. A leggyakoribb figyelmeztető jelek, amikor valaki felnőtt létére nem képes felelősséget vállalni önmagáért és másokért, elkötelezni magát, megtartani az ígéreteit, túlságosan el van foglalva a kinézetével és saját jóllétével, miközben kevés az önbizalma. Általában rettegnek a magánytól, ezért folyamatosan igyekeznek körülvenni magukat másokkal, akik kielégítik az igényeiket. Szorongóakká, feszültekké válnak, ha munkatársaik értékelik a teljesítményüket, mivel tökéletesen intoleránsak bármiféle kritikával szemben. Jellemző még a Pán Péter szindrómásokra az is, hogy állandóan váltogatják a partnereiket, és általában önmaguknál fiatalabbakat keresnek. Amikor egy kapcsolat az elköteleződés magasabb fokára lépne, azonnal bepánikolnak és szakítanak párjukkal. A férfi Pán Péterek azért keresnek maguknál (jóval) fiatalabb nőket, mert velük csupán egyik napról a másikra kell élni gondtalanul, anélkül, hogy komoly dolgokat kellene tervezni együtt.

Ráadásul ott vannak a Wendyk

A Pán Péter szindrómát Dan Kiley pszichológus definiálta 1983-ban, s ezzel párhuzamosan megalkotta a Wendy szindrómát is, amely olyan nőkre utal, akik inkább anyaként, mint társként funkcionálnak egy párkapcsolatban. Ha pedig Pán Péterükre akadnak, akkor mindent megtesznek, hogy megoldják mindazt, amit felnőtt testbe zárt „gyerekük” nem képes – hogy Pán Péter létezhessen. Wendy hozza a döntéseket, ő vállalja a felelősséget partneréért, ezzel azonban egyúttal azt is megerősíti a férfiban, hogy valóban megbízhatatlan.

Ne gondoljuk, hogy itt csupán a 20-as éveik elején járókról beszélünk, akik épp hogy felnőtt korba léptek. A Pán Péter-szindróma (főleg, ha nem ismerik fel és nem kezelik), bármely életkorban jellemző lehet. Nincs probléma, nincs aggódás, nincs stressz! Nem ez a hosszú élet titka? Ki akarna karriert építeni, jelzáloghitelt felvenni, autórészletet fizetni, netán belebonyolódni egy komoly kapcsolatba? Nos, a Pán Péterek egészen biztosan nem.

A párkapcsolatok elején az ilyen férfiak kimondottan szórakoztatóak: kedvesek, viccesek, rengeteg jó ötletük van, hogyan lehetne az élet még izgalmasabb, még örömtelibb. Náluk eredetibb randevúhelyszínt senki nem tud kitalálni, ám amikor fizetésre kerül a sor, általában nincs náluk elég pénzt, legfeljebb annyi, amiből a saját részüket rendezni tudják. És hogy mit tudnak még nagyon jól? Olyan párt (nőt, Wendyt) „bevonzani”, aki teljesen rendjén valónak érzi, hogy erről a férfiról éjjel-nappal gondoskodni kell. De vajon mikor lesz elég abból, hogy mindig Wendy fizet? Hogy az élet csupa buli és semmi más? Hogy dolgozni hülyeség? Hogy a carpe diem-felfogás nem működik a végtelenségig?

Felnőtté válni minden ember számára nehéz, sok félelemmel és buktatóval teli folyamat, ám az eredmény jó esetben az, hogy megtanulunk felelősséggel tekinteni saját magunkra és másokra és képesek vagyunk előre tervezve kormányozni saját életünket. A Pán Péterek felett pedig ugyanúgy eljár az idő, ahogy felettünk. Csakhogy egy 60 éves Pán Péter már egyáltalán nem olyan vicces, mint egy 20 éves…

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások