Családháló

Kezdőoldal Lexikon Bölcsődébe adom – ne szoptassam tovább?
Családháló lexikon

Bölcsődébe adom – ne szoptassam tovább?

Vannak bölcsődék, ahol nem veszik jó néven, ha még szopik a gyerek. Utánajártunk, van-e bármilyen szabályozás az intézményekben, és megkérdeztük a szakembereket, milyen előnye – vagy esetleg hátránya – lehet, ha nem választjuk el a kicsit.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Vannak bölcsődék, ahol nem veszik jó néven, ha még szopik a gyerek. Utánajártunk, van-e bármilyen szabályozás az intézményekben, és megkérdeztük a szakembereket, milyen előnye – vagy esetleg hátránya – lehet, ha nem választjuk el a kicsit.


Amelyik gyerek ide be akar szokni, az inkább ne szopjon – hallottam többször a bölcsődében, ahol dolgozom – meséli Orsi, egy budapesti gondozónő. – Egyszer egy anyuka az átadóban szoptatta a másfél éves gyerekét, mielőtt elvitte volna ebéd után. A kolléganő odament hozzá, és közölte vele, hogy ezt azonnal fejezzék be. Egy másik anyuka azért tett panaszt a vezetőnél, mert a szülői értekezleten egyenesen megszégyenítették: az ő gyerekével példálóztak, azt mondták, azért szokott be nehezen, mert még nem választották el.

Előfordul, hogy döcögős az együttműködés

Bölcsődés gyerekek szoptatására vonatkozó módszertan vagy szakmai tudásanyag nem létezik, és a bölcsődei alapprogram sem tartalmaz semmilyen irányelvet erre vonatkozóan – erősítették meg a Kismamának a megkeresett bölcsődék vezetői. – Az intézmények az egyéni lehetőségeket és igényeket mérlegelve, a szülőkkel együttműködésben segítik a gyerekek beszoktatását, illetve a szoptatás támogatását – nyilatkozta Motilné Faggyas Ágnes, a XI. kerületi Egyesített Bölcsőde (2012. december végéig szakmai és módszertani központ) intézményvezetője. – Mi külön helyet biztosítunk a szoptató anyáknak, bár viszonylag kevesen vannak azok, akik még napközben is szoptatnak, a szülők többsége ugyanis dolgozik. Akik szopnak, azok is inkább a beszoktatás ideje alatt, utána pedig, ha a szülők is egyetértenek, együtt kidolgozunk valamilyen módszert az elválasztásra. Az anyukáknak is el kell gondolkozniuk azon, vajon három-négy hónap után, a munkába visszaállva is képesek lesznek-e folytatni a korábbi, napi többszöri szoptatást. Az a tapasztalat, hogy kétéves kor körül a szopás inkább csak az érzelmi stabilitás megerősítésére szolgál. Módot és lehetőséget azonban mindenkinek kell biztosítani arra, hogy igény szerint szoptathassa a gyerekét – nyomatékosította az intézményvezető, aki maga is elismeri, sajnos valóban vannak bölcsődék, ahol döcögősebb az együttműködés a gondozók és a szoptató anyák között. A szakember szerint ilyenkor az a megoldás, ha a szülők megfogalmazzák a problémáikat, és elmondják az intézmények vezetőinek.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások