Családháló

Kezdőoldal Lexikon Hátfájás, derékfájás, nyaki merevség gyötör? Kezeld természetesen!
Családháló lexikon

Hátfájás, derékfájás, nyaki merevség gyötör? Kezeld természetesen!

A hátfájás, derékfájás, nyaki fájdalom vagy vállfájdalom egyik leggyakoribb oka az izomhúzódás. A helytelen testtartás okozta izomfájdalomra az izomlazító, fájdalomcsillapító hatású gyógynövénykrémeket érdemes kipróbálni!

Kompaktor Veronika,

Az irodai ülőmunka során a fejünket sokszor egész nap enyhén előre hajtva tartjuk, különösen akkor, ha az asztalon elhelyezett laptopon dolgozunk. A számítógép képernyőjének ideális esetben szemmagasságban kellene lennie, pont azért, hogy egyenesen előre nézve fejünket ne kelljen lehajtanunk. Ez a fejtartás ugyanis folyamatos feszülésre kényszeríti a hátsó nyakizmokat és gyakran hátfájáshoz, nyaki merevséghez, fejfájáshoz vezet.

A görbe hát, a kissé előre görnyedő testtartás a hátizmok feszüléséhez, az állandóan felhúzott váll pedig a hát-, a váll- és a nyakizmok tartós húzódásához vezet. Az észrevétlenül szokásunkká váló rossz testtartás következtében az izmok normál tónusa megváltozik. Nem képesek megfelelően ellazulni, megkeményednek, mozgatásuk, enyhe masszírozásuk is fájdalmat okoz.

A rossz testtartás gyakran még éjszaka is dolgoztatja az izmokat és nem engedi, hogy pihenés közben ellazuljanak. Ilyenkor egy kényelmesebb matrac vagy párna is segíthet a panaszok enyhítésében.

A stressz is okozhat izomfájdalmakat. Az állandó lelki feszültség az izomtónusra is hatással van: ahogy a lélek, úgy a test sem képes ellazulni, folyamatos készültségben, ugrásra kész állapotban tartja az izmokat. Az autogén tréning, a jóga, a meditáció, illetve általában a testmozgás sokat segíthet a testi-lelki feszültség enyhítésében.

Az izomhúzódás okozta izomfájdalom kezelése során

  • a fájdalomcsillapító, izomlazító krémek,
  • a fájdalmas izmok átmozgatása, masszírozása,
  • a testet-lelket ellazító relaxációs technikák bevetése,
  • egy jó meleg fürdő vagy borogatás,
  • nyugtató hatású levendula vagy citromfű tea fogyasztása
  • vagy akár a rendszeres séta is hozzájárulhat a panaszok enyhítéséhez.

Az izomfájdalom elleni krémek közül próbáld ki a természetes növényi összetevőket tartalmazó készítményeket! Az izmok helyi keringését élénkítő hatású gyógynövények átmelegítik az izmokat. A meleg izmok lazábbá és rugalmasabbá, könnyebben mozgathatóvá válnak.

  • A legismertebb izomlazító hatású gyógynövény a rozmaring, de a helyi keringést serkentő növényi összetevők közé tartozik az erdei fenyőtű olaj vagy a gaultéria, más néven télizöld olaj vagy kúszó fajdbogyó olaj is.
  • A gaultéria ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz természetes fájdalomcsillapító metil-szalicilátot is.
  • A fájdalomérzet enyhítését a mentol tartalmú krémek azonnali hűsítő hatásukkal segítik elő.
  • A nyugtató hatású illóolajok közül legismertebb a levendulaolaj, amelynek illata az egész test ellazulását támogatja.

Mindig tartsd azonban szem előtt azt is, hogy a fájdalom a test olyan jelzése, amely komoly betegség tünete is lehet! Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha a fájdalom napokon, vagy akár heteken keresztül fennáll, súlyosbodik vagy vissza-visszatér, illetve rossz közérzet és más panaszok is kísérik!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások