Családháló

Kezdőoldal Lexikon HipnoSzülés: félelem nélkül, boldogan
Családháló lexikon

HipnoSzülés: félelem nélkül, boldogan

A szülésnek napjainkban számos módja elterjedt. Az anyuka választhat már alternatív szülési helyszínt, kérheti dúla segítségét, időzíthet császárra és maradhat a „hagyományos”, kórházi szülésnél is. Létezik azonban egy új, kevésbé elterjedt mód is: HipnoSzülés.

Írta: Csontos Dóra,

A szülésnek napjainkban számos módja elterjedt. Az anyuka választhat már alternatív szülési helyszínt, kérheti dúla segítségét, időzíthet császárra és maradhat a „hagyományos”, kórházi szülésnél is. Létezik azonban egy új, kevésbé elterjedt mód is: HipnoSzülés.


“A HipnoSzülés még nem elterjedt hazánkban, de még a fővárosban, Budapesten sem. De egyre többen hallanak róla, mert akik próbálták, általában elégedettek, és ajánlják a környezetükben a többi kismamának. Évről évre többen mesélnek szép szülésélményükről, hasznos tippjeinkről” – tudtuk meg a HypnoBirthing szülésfelkészítő, szüléskísérő és gyermekágyas dúlájától, Schimcsig Nórától. Hozzátette jelenleg három csoportra oszthatóak azok az édesanyák, akik a HipnoSzülést keresik. Sokan azért választják, mert már bennük van egy rossz szülésélmény és emiatt nehezen veszik rá magukat egy új gyermek vállalására.  A másik csoport, akik eleve félelemmel vágnak bele a várandósságba. A harmadik csoport pedig azoké, akik már tudják mit jelent az elme-test kapcsolat ereje és jelentősége.

A módszer

A HipnoSzülés titka a tudatosság. A cél az, hogy ráébressze az anyát arra, hogy a szülés egy természetes ösztön. A várandósságon és szülésen van a hangsúly, arról, hogy tisztában legyünk mi történik. “A HipnoSzülés módszer jóval komplexebb, mintha “önhipnózis kismamáknak” tanfolyam lenne. Ez egy világszínvonalú, összetett, a szülésre készülődést kiscsoportban támogató tréning, melynek csak egy komponensét jelentik a mentális technikák. Elhangzanak információk az élettani szülésről, támogatjuk az anya-magzat kapcsolat, de a párkapcsolat elmélyülését is. Fontosnak tartjuk a gondosan kiválasztott szakemberrel folytatott hatékony, asszertív kommunikációt, bizalmi együttműködést is.” – teszi hozzá Nóra. A hipnoszülésre felkészítő tanfolyam 5×2,5 óra, ezalatt ismertetik meg az anyukákat a mélyrelaxálással és különböző légzőtechnikákkal.

Beindul a vajúdás… és aztán?

A HipnoSzülés épp olyan sokféle lehet, ahány kismama van! A módszerrel az anya lehet saját szülésének dramaturgja, rendezője és főszereplője is. Mindenképpen tükrözni fogja tehát szülése a személyiségét, a világképét. Jellemző, hogy a szülőpár magabiztos. Derűs nyugalomban, türelmesen működik együtt a természetes folyamattal, miközben a szakemberek diszkréten, csendesen biztatják és támogatják őket. Sokan azt hiszik, azért mert egy anyuka csendben, elmélyülten koncentrál, már transzban van önmagán kívül. Ez azonban nem igaz.

Amikor közeleg az idő, az anya jelzi környezetének, hogy készen áll, és a maga által választott testhelyzetben, különleges szülési légzést alkalmazva gyengéden világra hozza kisbabáját. A gátsérülés vagy vérzés ritka, ahogyan az orvosi beavatkozások, az érzéstelenítés is ritkán szükségesek.

Nálunk a szülési kísérőtárs (férj, leendő nagymama, barátnő vagy a dúla) fontos szereplő a tanfolyamon és a szüléskor is. Gyengéden gondoskodik az anya kényelméről, ha pedig felmerül valamilyen különleges körülmény, tisztázó kérdéseivel segíti, hogy a kismama és a szakember jól értsék egymást, és közösen hozzanak jó döntéseket, minden érintett kölcsönös elégedettségére. – teszi hozzá Nóra.

A belső erő, ami segít változtatni

Hoksári Éva első gyermekét dúlával szülte, kiválasztva a lehető legháborítatlanabb kórházi – alternatív – szülési helyszínt, az akkori Szent István Kórházat. Mindennek ellenére traumatikus szülésélményt élt át, aminek részben az volt az oka, hogy teljes pánikba esett a fájdalomtól, maga a szülés pedig szinte leküzdhetetlen akadálynak tűnt számára. Abban a pillanatban úgy érezte, nem vállal inkább több gyermeket annyira megrázta ez a szülésélmény. Hat évvel később azonban újra pozitív lett a terhességi teszt. A kezdeti aggodalom és félelem után Éva rátalált a HipnoSzülés módszerére.

“A férjemmel együtt elmentünk egy tanfolyamra és nagyon sok újat megtudtam a szülésről. Sok videót végignéztünk hipnoszülésekről, és több relaxációs módszert is megtanultunk. A legfontosabb gondolatok, amiket sikerült teljesen magamévá tennem, hogy a terhesség és a szülés természetes folyamat – minket, nőket a természet arra alkotott meg, hogy biztonságosan életet adjunk. Megerősített, hogy a szülés során a testem tökéletesen együttműködik majd a babámmal.”

A két tökéletes gyerkőc: Kristóf 6 éves, Zétény a képen 3 hónapos

A felkészülésnek köszönhetően Éva szülése teljesen más irányt vett, mint korábban. “A vajúdásom megindulásakor a félelmeimet nagy mértékben csökkentette ez a nyugodt, befogadó hozzáállás, mellé hallgattam a megerősítéseket, illetve relaxációt – és ez idő alatt enyhébbek voltak a fájásaim, valamint segített abban, hogy csak magamra és a szülésre koncentráljak. Én, aki egyébként nem viselem jól a fájdalmakat, a vajúdást teljesen hang nélkül viseltem egészen addig, amíg 6 cm-re tágultam, amit a bábám meglepetéssel észlelt. Ezután nem sokkal rövid kitolási szakot követően megszületett a kisfiam, rajtam pedig egyáltalán nem látszott a frissen szült kismamák sokaságán látható kimerült fáradtság.”

Tokofóbia – beteges félelem a szüléstől

Meglepő, de több fórum tele van azzal, hogy kismamák mennyire félnek a szüléstől és már fizikai tüneteket produkálnak a várandósság ideje alatt. Több kommentből kiderül, hogy az anyukák annyira félnek a fájdalomtól, hogy nem mernek egy vagy több gyermeket vállalni. Ha mégis, csak a tervezett császár mellett érvelnek. Az elmondottak alapján ebben az esetben nem segít a család biztatása, a pozitív szüléstörténetek elmesélése. Nóra azonban biztosan állítja, hogy a HipnoSzülés erre is megoldás: Olyannyira hatásos szüléstől való félelmek oldására a módszerünk, hogy két skót kolléganőm (akik szülésznők is egyben) kórházukban sikeresen alkalmazták tokofóbiásokkal. A kórházi HipnoSzülés programjukat az angol Királyi Bábakollégium 2012-ben a normális szülés előmozdításáért Az Év Bábája különdíjjal jutalmazta.

Azonban azt Nóra is elismeri, hogy néha még ez sem elég. “Komplex tréningünknek vannak önismereti komponensei is, de természetesen nem helyettesítheti pszichoterapeuta személyre szabott segítségét. Ha szükséges, tovább irányítjuk a kliensünket ilyen szakemberhez.”

Kiknek ajánlott a HipnoSzülés? Mindenkinek!

“Mindenkinek ajánlom a HypnoBirthing módszert, aki tenni szeretne magáért, a párjáért, és a kisbabájáért, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból életüknek ezen a fontos napján. Mindenkinek, aki egy kicsit nyugodtabb, egy kicsit magabiztosabb szeretne lenni a nagy napon. A HipnoSzülés nagyon is gyakorlatias módszer, középpontjában egy boldog család születésével.”

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások