Családháló

Kezdőoldal Lexikon “Ma szinte minden gyermek veszélyeztetett!”
Családháló lexikon

“Ma szinte minden gyermek veszélyeztetett!”

Nyitott szemmel az ifjúság védelmében” címmel tartott konferenciát a múlt héten az Európai Regionális Szervezet (ERGO). A rendezvény célja a bűnelkövetés, áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekek és fiatalkorúak segítése, integrációs esélyeik növelése a rendőrségi háló, az ügyészség, az állami és a civil kisközösségek együttműködésének erősítése által.
 

Írta: Gyarmati Orsolya,

Nyitott szemmel az ifjúság védelmében” címmel tartott konferenciát a múlt héten az Európai Regionális Szervezet (ERGO). A rendezvény célja a bűnelkövetés, áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekek és fiatalkorúak segítése, integrációs esélyeik növelése a rendőrségi háló, az ügyészség, az állami és a civil kisközösségek együttműködésének erősítése által.


Európában évente sokmiliárd eurónyi bevételt tehetnek zsebre azok a bűnözők, akik gyermekprostitúcióból élnek. Azt pedig, hogy vajon hány kisgyermek van kitéve szexuális zaklatásnak, tulajdonképpen nem lehet felmérni, hiszen az ilyen eseteknek csupán elenyésző százaléka jut el a hatóságokig. Mint a konferencián elhangzott, egyetlen bejelentett abúzusra nagyjából 20-25 rejtett eset jut. A gyerekek vagy nem tudják, vagy nem merik elmondani, mi is történt velük, már csak azért sem, mivel – köztudottan – az elkövető nagyon gyakran éppen a rokonságból kerül ki. Ha pedig valaki tud is arról, hogy a gyermeket szexuálisan zaklatják, sokszor neki sincs bátorsága segítséget kérni a megfelelő szervektől.

Az ERGO programja az Új Széchényi terv és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával „A bűnmegelőzés szempontjából kiemelten fontos, bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése” pályázat keretében valósul meg.

“Nagyon fontos, hogy azok, a rendőrök, bírók, ügyészek, pszichológusok, nevelők, gyermekvédelemben dolgozók, pedagógusok, akik munkájuk révén érintettek ebben a témakörben, találkozzanak és meghallgassák egymás gondolatait, tapasztalatait”, mondja Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az ERGO elnöke. “Ezzel is támogatni szeretnénk a szakemberek munkáját, s érzékenyebbé tenni őket ezekre a problémákra, mivel a napvilágra kerülő eseteknél mind az áldozatoknak, mind a potenciális áldozatoknak nagy szüksége van a körültekintő vizsgálatra és az érdekeiket szem előtt tartó intézkedésekre.

Az ERGO kiemelt feladatának tekinti a kislányok szexualizációja és a gyermekprostitúció elleni küzdelmet is, hiszen 18 éves kor alatt különösen elfogadhatatlan és megengedhetetlen a prostitúció. (Az ENSZ nemzetközi gyermekjogi egyezménye szerint minden 18 év alatti fiatal gyermeknek számít.)

A prostitúcióra kényszerítésnek, a szexuális visszaéléseknek hosszú távú, negatív hatásai vannak a gyermekek fizikai, lelki és érzelmi fejlődésére egyaránt. Az ERGO nyári táborában azt igyekezett a résztvevő gyerekekkel megértetni: mindannyian értékesek, fontosak, nincsenek egyedül, van hová fordulniuk, ha bajba kerülnek.

“A foglalkozások során beszélgettünk arról a gyerekekkel, hogy ha történik velük valami, azt el lehet mondani. Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmüket, hogy noha sok minden helyrehozható, újrakezdhető, meg nem történtté nem lehet tenni az őket ért negatív eseményeket, s adott esetben például a gyermekprostitúció terhével egy életen át együtt kell élni.

Nemrég megjelent, az Ormánság leszakadó rétegeiről írt cikkünkben beszámoltunk arról, hogy sok kislány azért vállalja akár 11-12 évesen, hogy a testét árulja, mert számára a mélyszegénységből ez tűnik az egyedüli kiútnak: a szép ruhák, az igényes kinézet, a menő mobiltelefon számukra a vágyott anyagi jólétet jelképezi, s úgy gondolják: ez a legfontosabb az életben, ettől lesznek értékesek, fontosak.

Ékes Ilona szerint elfogadhatatlan, hogy kiskorú gyermekek ilyen traumáknak, helyzeteknek legyenek kitéve. “Ilyen esetekben a családok, szülők, de a kliensek felelősségre vonása, megbüntetése is elengedhetetlen. A gyerekekben tudatosítani kell, hogy ők nem válthatók pénzre, és senkinek nincs joga rendelkezni felettük”, tette hozzá az ERGO elnöke.

A „Nyitott szemmel az ifjúság védelmében” projekt megvalósításába bekapcsolódott a Budapesti Rendőr-főkapitányság, egy budapesti iskola és egy gyermekotthon is. A program részei azok a különböző táborok, rendezvények, előadások, konferenciák, amelyeknek célja a veszélyeztetett gyerekek segítése, a prevenció, a felvilágosítás, a figyelemfelhívás, illetve a rendőrség, az ügyészség, valamint az állami szervek és a civil szervezetek együttműködésének hatékonyabbá tétele.

A konferencián többek között olyan témák kerültek terítékre, mint a gyermekközpontú igazságszolgáltatás, a gyermekprostitúció megítélése, a gyermekkori szexuális abúzus tünetei és következményei, a csellengő fiatalok, a gyermekbarát kihallgatás, illetve a gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések vizsgálata terén született tapasztalatok.

“Ma szinte minden gyerek veszélyeztetett,” mondja Ékes Ilona. “A lányok szexualizálódása – a médiának köszönhetően – elképesztő mértékűvé vált. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azok a szakemberek, akik közvetlen kapcsolatban vannak a gyerekekkel és a szülőkkel, képesek legyenek érzékeltetni, milyen következményekkel jár ez a folyamat. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a jelzőrendszer, azaz az orvosok, védőnők, pedagógusok tudjanak és akarjanak tenni valamit, ha felismerik, hogy egy gyermek bajban van.”

Az ERGO mottójául választott mondata így hangzik: „Azoknak, akik hisznek a szeretet és az összefogás erejében, a baj is a javukra válik, az ellenségeik is útra segítik őket.” Ékes úgy véli, sokan nem akarnak felelősséget vállalni, meglátni mások problémáit, pedig bárki bármikor érintetté válhat…

A szervezet november 20-án, a gyermekjogok napján a Visegrádi Négyek részvételével újabb konferenciát szervez.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások