Családháló

Kezdőoldal Lexikon Már megint nedves az ágy – a gyermekkori bepisilésről
Családháló lexikon

Már megint nedves az ágy – a gyermekkori bepisilésről

Biztosan sok édesanya számára ismerős ez a mondat. A gyermekek éjszakai ágybavizelése sok család éjszakáit és reggeleit tudja elrontani. Mi számít normálisnak, és mikor kell orvoshoz fordulni? Mit lehet tenni, hogy minden család reggele „éjszakai balesetek” helyett mosollyal induljon? A gyermeknefrológus segít eligazodni.

dr. Kollák Zita, gyermeknefrológus/ Bethesda Gyermekkórház Gyógyító magazin,

Éjszakai ágybavizelésnek nevezzük az alvás közben bekövetkezett akaratlan vizeletürítést, mely hazánkban a 6 éves korosztály 20%-át érinti. Normál esetben az ágytisztaság kialakulása a gyermekek többségében 3-4 éves életkorra bekövetkezik, ez egyénileg eltérő lehet, azonban 6 éves kor után már indokolt az enuresis (éjszakai bepisilés) okának keresése.

Mi állhat a háttérben?

Az éjszakai bepisilés hátterében állhat szervi probléma, a kivizsgálás első lépése ezek kizárása. Ha minden rendben van, akkor térképezzük fel az éjszakai ágybavizelés további okait.

Szervi problémák lehetnek többek között a vizeletfertőzés, a diszfunkcionális vizelés, cukorbetegség, húgyúti fejlődési rendellenességek, idegrendszeri betegségek, epilepszia. Előfordul, hogy a gyermekek érzékelik a hólyag telődését, de a teljes ébredés nem következik be, mivel magasabb az ébredési ingerküszöbük. A húgyhúlyag-kapacitás is eltérő lehet, van olyan gyermek, aki 50 ml-t ürít egyszerre, van, aki 200-at. A kisebb húgyhólyag-kapacitású gyerekek, ha nem ébrednek fel, akkor bepisilhetnek. Az éjszaka bepisilő gyermekek egy része éjszaka híg, nagy mennyiségű vizeletet ürít, mivel a vízvisszatartásért felelős hormon szintje éjszaka kisebb mértékben emelkedik meg, mint az ágytiszta kortársaikban. Fontos, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy az éjszakai bepisilés kizárólag lelki problémák következménye. A gyakorlatban csak az esetek 10%-ában derül ki, hogy lelki eredetű az éjszakai bevizelés. A kiváltó ok ilyen esetekben a gyermek pszichéjét ért trauma lehet, például a szülők válása, költözés, kistestvér születése és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma.

 Hogyan vizsgáljuk?

Elsőként részletesen kikérdezzük a szülőt és a gyermeket a folyadékfogyasztási szokásokról és a vizeletürítés napi megoszlásáról. Ezt érdemes előtte lemérni két ugyanakkor edénnyel, egyikben az elfogyasztott, a másikban az ürített mennyiséget mérve. Ezt követi a gyermek fizikális vizsgálata, a vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálat, valamint a vesefunkció felmérése. Hasi ultrahang, illetve egyéb speciális vizsgálatok is szükségesek lehetnek a bevizelés okának tisztázása érdekében.

Tudunk segíteni!

Öt tipp az éjszakai ágybavizelés gyógyszer nélküli kezelésére:

1 – Egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel, délután 18-óra után minimális folyadékfogyasztás, és folyadéknapló vezetése, a kalcium tartalmú italok (tej, kakaó, sűrű gyümölcslevek) kerülése késő délutántól.

2- Rendszeres és halogatás nélküli vizeletürítés.

3 – A húgyhólyag kapacitás növelése a vizelet-visszatartás gyakorlásával: a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartam növelésével.

4 – Az ébresztőberendezésekkel való kezelés lényege, hogy az alsóneműben elhelyezett érzékelő a pisilés kezdetén hangot ad ki. Ez által a gyermekek éjszaka is képesek lesznek a vizeletüket visszatartani vagy felébrednek arra, hogy megtelt a húgyhólyagjuk.

5 – Sikernaptár vezetése mosoly matricákkal (napocska / felhőcske).

Gyógyszerrel?

A kis húgyhólyag-kapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen növelhető. Szintetikus hormon alkalmazásával az éjszakai vizelet mennyisége csökkenthető, a koncentráltsága és a sűrűsége növelhető.  Gyakran a sikeres kezeléshez a különböző készítmények kombinációja szükséges, amit mindig gyermek nephrológus szakorvos végez.

Amit ne csináljunk!

Az éjszakai ébresztés módszere általában nem vezet sikerhez, mivel a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őket az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Nagyon fontos kiemelni, hogy nem szándékos „kiszúrás” a bevizelés. Semmiképpen nem szigorúbb nevelési fellépéssel, vagy a nyomok eltakaríttatásával kell kezelni a szituációt. Az enuresis leküzdésében sokat segíthet a szeretetteljes, biztonságot adó családi légkör, a pozitív hozzáállás és az odafigyelés.

Szerző:  dr. Kollák Zita, gyermeknefrológus/ Bethesda Gyermekkórház Gyógyító magazin

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások