Családháló

Kezdőoldal Lexikon Mindent a láthatatlan fogszabályozásról
Családháló lexikon

Mindent a láthatatlan fogszabályozásról

Az elmúlt időszakban a fogszabályozó készülékek használata mindennapossá vált, de ebből adódóan az az igény is megjelent, hogy ezek az eszközök kevésbé legyenek feltűnőek. A fogorvosnál sorban ülnek azok a gyerekek, akiknek egészségügyi okokból szükségük van ilyen készülékre. Manapság azonban nem muszáj csak a ragasztott, fix fogszabályzóra gondolni, a modern technológiának köszönhetően ennél már szélesebb repertoár érhető el.

Juhász Anita,

Ennek köszönhetően mára már elérhetővé vált a láthatatlan fogszabályozás, ami bár bizonyos korlátokkal rendelkezik, de kevésbé problémás esetekben bátran alkalmazható. A 3D-nyomtatási technika és a számítógépes eljárás miatt a folyamat könnyen nyomon követhető és felhasználóbarát, ezért nem meglepő, ha ez a módszer széles körben elterjedt. Fontos azonban leszögezni, hogy maga a láthatatlan fogszabályozás kifejezés valójában különböző típusú nem észrevehető készülékeket foglal magában, ezáltal nem mindegy, melyiket milyen célra használják fel.

A láthatatlan fogszabályozó típusai

A láthatatlan fogszabályzóknak két fő típusa ismert. Az egyik esetben a kivehető módszerről van szó, amelyek csak a fogakra terjednek ki. Ezeket mélyhúzott sín típusú láthatatlan készülékeknek vagy alignernek nevezik. A készülék segítségével könnyen helyrehozhatóak a kusza első fogak vagy éppen azok torlódása ellen is remekül funkcionál akkor, ha nem tapasztalható különösebb harapási rendellenesség. Abban az esetben is jól jöhet, ha valaki már viselt egyéb kivehető vagy állandó fogszabályzót, de a fogak elmozdultak, így az elülső fogaknál újabb elváltozás figyelhető meg. A készülök különösebben a felnőtt pácienseknek ajánlott, hiszen alig látszik és egyszerűen kivehető, ami ráadásul megkönnyíti a szájhigiéné fenntartását. Az alignernek több különböző fajtája létezik. A világon az első számú módszer az amerikai Invisalign, Magyarországon pedig közkedvelt a HappySmile.

A láthatatlan fogszabályozók másik nagy csoportját a fogak belső oldalára ragasztott készülékek jelentik, amiket nyelv felőli rögzített fogszabályozó készülékeknek vagy Lingualisnak is neveznek. Ennek köszönhetően egy sokkal egyedibb megoldás érhető el, hiszen a belső fogfelszín sokkal egyedibb, mint a többi, ezért a fogorvosnak több időt és figyelmet kell tanúsítania a felhelyezés során. Az új technika miatt a belső fix készülékek ugyanolyan hatást képesek elérni, ráadásul így elkerülhetőek az általános fogszabályozóval járó kellemetlenségek, mint például a nyelvi irritáció vagy a beszédproblémák.

Miért érdemes a láthatatlan fogszabályozást választani?

A fogszabályozás folyamata hosszú és állandó tudatosságot igényel a készülék iránt. Előfordulhat, hogy az eljárás akár 3 évig is eltarthat, ráadásul problémától függetlenül az ajánlott viselési időszak minimum 1 év. Ezen kívül rendszeres időközönkénti látogatást igényel az orvosnál, illetve bizonyos ételek elkerülését. Mindezen kellemetlenségek ellenére megéri végigjárni a fogszabályozás folyamatát, hiszen segítségével nem csak esztétikus eredmény érhető el, de az ezzel kapcsolatos egészségügyi gondok is megoldódnak. A láthatatlan fogszabályozás esetében a készülék viselésekor fellépő esztétikai hibák nem lesznek annyira szembetűnőek, hiszen vagy a kivehető verziót vagy pedig a fogak belső oldalára ragasztott megoldást választják. Az 1-3 év alatt így valamennyire érezhetőek a fogszabályozó nyújtotta előnyök. Mindezek mellett nem érdemes azokról sem elfeledkezni, akik valamilyen fémallergiával küzdenek. Nekik megfelelő megoldás lehet a porcelánból vagy a műanyagból készült változatok. Az új technológiáknak köszönhetően a fogszabályozó viseletének már nem kell állandóan problémának lennie, hiszen minimális odafigyeléssel ugyanaz az eredmény érhető el, mint a hagyományos rendszerek esetében.

Hogyan kell tisztán tartani?

Annak ellenére, hogy a láthatatlan fogszabályozó esetében a megragadt lepedékek nem feltűnőek, hiszen a fogak belső oldalán helyezkednek el, de attól még nem szabad elfeledkezni a megfelelő tisztításról. Ebből adódóan az ilyen típusú készülék viseléséhez elengedhetetlen a tudatos magatartás, hiszen minden nap meg kell arról bizonyosodni, hogy a tisztítás alaposan elvégzésre került, és nem maradt-e ott ételmaradék. A fogszuvasodás és a fogínygyulladás elkerülése érdekében ajánlott a minden étkezés után történő fogmosás. A jobb eredmény miatt egy extra tükörrel bizonyosodjon meg arról, hogy a készüléke és a fogai biztosan tiszták. A folyamathoz bőven megfelel egy átlagos fogkefe és fogkrém, de ha úgy érzi, ezekkel nem boldogul, vásároljon külön fogszabályzóhoz kapható fogkefét.

A nem fix készülék esetében is ajánlott a minimum napi szintű tisztítás, amihez egy puha kefe a legjobb megoldás. Minden alkalommal óvatosan súrolja végig a készüléket, így biztosan megszabadulhat a rengeteg baktériumtól. Továbbá legalább heti egyszer végezzen el egy alaposabb tisztítást.

A láthatatlan fogszabályozás technikája lehetővé teszi, hogy az évekig elhúzódó folyamat kellemesebb legyen. Az új technikák miatt nem kell szembesülni az esztétikai problémákkal, hiszen a kivehető aligner vagy a fog belső oldalára ragasztott fix készülék alternatív megoldást kínálnak. A fogorvosánál töltött kezelés során megbizonyosodhat arról, hogy a fogak elmozdulásánál vagy torlódásánál ezek is ugyanolyan hatásosak lehetnek. A viselés ideje alatt mindig győződjön meg arról, hogy megfelelően tisztítja a fogait, illetve a készüléket is, és ne feledkezzen meg a szükséges orvosi ellenőrzésekről sem. Abban az esetben, ha lelkiismeretesen viseli és tisztítja a fogszabályzót, az eredmény a láthatatlan módszer segítségével is ugyanolyan hatásos lesz, mint a hagyományos, fix verziók esetében.

Fotó: Pixabay

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások