Családháló

Kezdőoldal Lexikon Nyíltan a liberális gyereknevelésről
Családháló lexikon

Nyíltan a liberális gyereknevelésről

A mai szülők jó része szigorú, ma már inkább poroszosnak titulált nevelésben részesült. Viszont mostanság éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: a korábbi, korlátokat állító módszert az engedékenységen alapuló, a gyereknek nagy szabadságot adó nevelés váltotta fel sok családnál. Kérdés, hogy a liberális gyereknevelés jó módszer-e a kiegyensúlyozott és boldog gyerekkorhoz?

Írta: Paulik András,

A mai szülők jó része szigorú, ma már inkább poroszosnak titulált nevelésben részesült. Viszont mostanság éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: a korábbi, korlátokat állító módszert az engedékenységen alapuló, a gyereknek nagy szabadságot adó nevelés váltotta fel sok családnál. Kérdés, hogy a liberális gyereknevelés jó módszer-e a kiegyensúlyozott és boldog gyerekkorhoz?


A szülői lét egyik legszebb és egyúttal legnehezebb feladata a gyermeknevelés, amelynek az elején egy gyerekkel van dolgunk, a végén pedig egy felnőttet indítunk útjára. Ha szeretnénk sikeresen venni az akadályokat, sokat segíthet, ha az alapoktól kezdve átgondoljuk, mivel is kell szembenéznünk, és kialakítunk egy átfogó, tudatos stratégiát. A cél az kell legyen, hogy boldog, és testben és lélekben egészséges gyerekeket neveljünk, akik a szülői házból kirepülve önállóan is meg tudják állni a helyüket az életben, különbséget tudnak tenni jó és rossz között, képesek önállóan dönteni saját sorsuk kérdéseiben, és a döntéseik következményeiért vállalják a felelősséget. A liberális neveléssel ezt elérhetjük, ha néhány fontos dolgot szem előtt tartunk.

Mitől liberális?

A liberális nevelés a szabadságot, mint a legfőbb értéket állítja a középpontba. A szabadság ez esetben saját élményen keresztüli megtapasztalást, szülői be nem avatkozást, és minimális külső kontrollt jelenti. Ebben a nevelési metódusban kevés a külső iránymutatás, mert a módszert alkalmazók véleménye szerint ez segíti majd a gyerek saját egyéniségének a kibontakozását. Játszótereken, parkokban, közösségi házakban könnyen felismerhetőek a liberális nevelési elveket alkalmazó családok: a szülők engedik a gyermekeiknek maguk intézni a másokkal kialakuló konfliktusaikat, engedik nekik, hogy egyedül, szabadon fedezzék fel a rendelkezésre álló játékokat, és szinte soha nem avatkoznak be a gyermek interakcióiba.

Liberális vs. laissez faire

A liberális nevelést különítsük el a laissez faire neveléstől, ami sokak szerint leginkább a nem nevelést jelenti. A laissez faire jelentése „engedni csinálni”, ami sajnos sok esetben tényleg a teljes kontrollhiányt jelenti. Több olyan laissez faire szülő van, aki valóban szabadjára engedi a gyereket, de nem azért, mert ezt a nevelési módszert követi, hanem leginkább kényelemszeretetből. A gyermekét magára hagyó szülő nem liberális, hanem gondatlan. A gyereknek nincs mintája és tudása arról, hogyan illik társaságban viselkedni, mi veszélyes rá nézve a strandon vagy a játszótéren, és azt sem tudja eldönteni, mi az a magatartásforma, ami másokat esetleg zavarhat. Nem attól lesz egy szülő nevelése liberális, hogy nem fogja meg a gyereke kezét az úttesten, ha a gyerkőc nem akarja, vagy engedi a strand medencéjébe bombát ugrálni, miközben tele van úszó felnőttekkel a víz, és attól sem, ha egész hétvégén engedi a csemetét a tévét bámulni. De akkor mitől?

Liberális nevelés okosan

Vekerdy Tamás pszichológus mondta egyszer egy előadásán, hogy gyereknevelés, mint olyan, nem létezik, mert a gyerek úgyis azt „veszi le” belőlünk, akik mi vagyunk, nem azt, amit prédikálunk neki. A liberális nevelésben a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy rosszul értelmezzük a szabadság jelentését, és a gyermek önállóságának kibontakozásakor nem vesszük figyelembe a belső szabadságot. Fontos, hogy a belső szabadság csak tanulás és mintakövetés útján teremthető meg, szükség van hozzá a környezet pozitív, gondoskodó, önszabályozást támogató hatásaira. A liberálisnak mondott francia stílusú nevelés az adj szabadságot a gyerekednek elven alapul. Ezt szeretik hangoztatni a liberális elveket valló szülők, de azt elfelejtik, hogy a rousseau-i alapokon nyugvó nevelési módszer azt is hozzáteszi, hogy mindehhez adni kell a gyereknek megfelelő keretet! Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a korlátok állítása a gyermek személyiségének kibontakozását akadályozza meg. Ez nem igaz, hiszen az értelmes szabályok, a viselkedési korlátok, a rendszeresség biztosítja a nélkülözhetetlen biztonságérzést a kisgyermek számára. Ezeknek hiányában szorongóvá és nyugtalanná válhat, nem lesz képes jól eligazodni. A keretek fontosak, és nekünk szülőknek következeteseknek kell lennünk a keretek megtartásában. Keretek lehetnek például, hogy mikor van a lefekvés ideje, mikor van a közös étkezés, mikor kap édességet a gyerek. A keretek nem értelmetlen szabályok, amik korlátoznak, hanem ezek készítik fel gyermekünket a nehézségekre, a kudarcok feldolgozására. A túlzásba vitt liberalizmus káros következményeit maga az élet igazolja. Sem a szülők, sem a tanárok, de még a munkahelyek sem tudnak mit kezdeni majd az olyan fiatalokkal, akiknek sohasem kellett alkalmazkodni, mindig azt tettek, amit akartak, és ha valamihez nem volt kedvük, azt egyszerűen ott hagyták.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások