Családháló

Kezdőoldal Lexikon Pillangóvírus, avagy az ötödik betegség
Családháló lexikon

Pillangóvírus, avagy az ötödik betegség

Mostanában egyre több gyermek esik ágynak az úgynevezett pillangóvírus okozta fertőzés következtében. Cikkünkben ezt a betegséget járjuk körül.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Mostanában egyre több gyermek esik ágynak az úgynevezett pillangóvírus okozta fertőzés következtében. Cikkünkben ezt a betegséget járjuk körül.


A pillangóvírus-fertőzést parvovírus-fertőzésként vagy ötödik betegségként is szokás emlegetni. Megnyugtatásul előre leírjuk: a legtöbb gyerek gyorsan és komplikációk nélkül felépül belőle. A betegségért a parvovírus B19 nevű kórokozó a felelős.

Bár laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a felnőttek 40-60 százaléka átesett ezen a betegségen, a legtöbben nem emlékeznek rá, hogy bármiféle tünetük lett volna. Az ötödik betegség a világ minden táján előfordul és jellemzően a tél végi, kora tavaszi időszakban üti fel a fejét.

Tünetek és jelek

A pillangóvírus-fertőzés enyhe lázzal, fejfájással, enyhe megfázás-szerű tünetekkel kezdődik. Ezek a szimptómák aztán megszűnnek, ám néhány tünetmentes nap után megjelennek a kiütések. Először az arcon lesznek láthatóak élénkvörös foltok, majd a kiütések elterjednek a végtagokon és a törzsön is.

A vírus jellemzően a 10 évnél fiatalabb gyerekeket támadja meg. A nagyobbak és a felnőttek néha ugyan panaszkodnak, hogy a kiütések viszketnek de a legtöbb gyerek egyáltalán nem is tűnik már betegnek, amikorra a kiütések megjelennek.

A vörös foltok nagyjából 1-3 hét alatt tűnnek el teljesen. Ez idő alatt néha úgy tűnhet, rosszabbodik a helyzet, míg végül egy napon a bőr teljesen kitisztul. (Lassíthatja a gyógyulási folyamatos a stressz, a meleg és a napsütés.) Előfordulhat még, hogy megduzzadnak a nyirokmirigyek, a szemek és az orr kivörösödnek, a torok kiszárad, hasmenés lép fel. Nagyon ritkán a kiütések úgy nézhetnek ki mint a pattanások. Kamaszoknál és felnőtteknél izületi fájdalom is jelentkezhet a kezekben, a csuklóban, a térdekben vagy a bokában.

Fertőzés

A kiütések az immunrendszer reakciója folytán jelennek meg, miután maga a fertőzés már elmúlt. Ez azt jelenti, hogy – akárcsak pl. a bárányhimlőnél – a gyerekek már nem fertőznek, amikor a vörös foltok láthatóvá válnak a bőrön.

A parvovírus B19 könnyen terjed emberről emberre cseppfertőzés útján. Ha valaki már átesett a betegségen, szinte kizárt, hogy élete során újra megfertőződjön.

Megelőzés

Mivel védőoltás nincs ellene, arra sincs igazán mód, hogy kivédjük a fertőzést, már csak azért sem, mert a parvovírus B19 a lappangási időszakban (4-28 nap) fertőz, amikor még nincsenek tünetek.

Kezelés

A pillangóvírussal megfertőzött gyerekek általában nem érzik magukat túl rosszul, így egy kis otthoni ápolás tökéletesen elegendő, amíg a tünetek megszűnnek. Általában gyógyszert sem szükséges szedni. Ha a gyermeknek netán viszketnének a kiütései, az orvos felírhat egy enyhe bőrnyugatót szert.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások