Családháló

Kezdőoldal Lexikon Rüh: a viszkető átok
Családháló lexikon

Rüh: a viszkető átok

Szégyelnivaló, kínos, ne beszéljünk róla…pedig muszáj! A rühesség több embert érint mint gondolnánk.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Szégyelnivaló, kínos, ne beszéljünk róla…pedig muszáj! A rühesség több embert érint mint gondolnánk.


Mi a rühesség?

A rühesség  egy olyan fertőző betegség, amit a rühatka okoz. Amikor egy nőstény atka emberi bőrre kerül, bármilyen szörnyű is ezt olvasni, az állat befúrja magát a bőr alá és a nedves rétegek felé “ásva”, majd egyenesen halad ide-oda a bőr alatt. Jelenléte kellemetlen, igen erős viszketést okoz. Az ún. atkajáratok (tehát azok a kis csíkok, amelyek jelzik az atka útját a bőr alatt) kimeneti végén egy szabad szemmel is jól látható fehér pötty maga az atka, amelyet, ha észreveszünk, eltávolíthatunk egy kés vagy egy tű hegyével.

Mitől viszket?

Ha azonban az atkának elég ideje van, mielőtt eltávolítanánk vagy elpusztulna, petéket rak a járatokba, járatonként akár 25-öt is, amelyek kikelve további szenvedést okoznak áldozatuknak. Ha eddig nem lett volna elég hidegrázós a cikk, most az lesz, kérjük, csak erős idegzetűek olvassák tovább. Tehát: ha az atkák sikeresen lepetéztek, mielőtt eltávolítottuk volna őket, nagyon sokan lesznek, és elképesztően viszketni fognak, különösen este, amikor már az ágyban fekszik szerencsétlen “megtámadott”. Egyrészt azért, mert valamilyen titokzatos oknál fogva a nőstények ilyenkor ásnak a legintenzívebben járatokat, másrészt azért, mert a hímek alig várják, hogy újra és újra megtermékenyítsék a nőstényeket, és az ő jelenlétük is fokozza a rendkívül kellemetlen érzést.

A vakarózás, amit képtelenség abbahagyni, egyre szörnyűbb méreteket ölt, s testszerte véres felületek keletkeznek, amik aztán elfertőződnek a folyamatos, újabb és újabb irritáció miatt.

Hol alakul ki leginkább?

Döbbenetes, de sajnos a rühesség egyes esetekben akár évekig is eltarthat (bár ez leginkább a nagyon elhanyagolt esetekre jellemző), és természetesen fertőző is, csak hogy még rosszabb legyen a helyzet. Jellemzően olyan helyen terjed, ahol sok ember él közösen összezárva (pl. börtönök, gyermekotthonok, napközi, ápolási otthonok, stb.)

Szövődmények

A tünetek 4-6 hét lappangási idő után jelentkeznek csak a viszketéssel, kiütésekkel, hólyagokkal, sebekkel. A vakarózást nem lehet megállni, ám emiatt olyan bőrelváltozások keletkeznek, amiket nehéz orvosolni. A viszketés különösen erős gyerekek esetében. A szövődmények jellemzően bakteriális fertőzések, amik a nyílt sebek következtében alakulnak ki. Az egyik ilyen fertőző betegség az ótvar, amiről később írunk majd.

Hogyan gyógyítható?

Először is meg kell semmisíteni mind az atkákat, mind a petéket. Ehehez ma már igen hatékony készítmények állnak rendelkezésre, főleg kén- és kátránytartalmúak mint pl. a Wilkenson-kenőcs. Sikeresen felvehetjük a harcot a rüh ellen a Naftollal, a Styrax-szal vagy a Peru-balzsammal is. Használatuk egyszerű: bedörzsöljük az egész bőrfelületet, különös tekintettel az atkás területekre, és ezt naponta egy-két alkalommal megismételjük. A viszketést általában az antihisztaminos gyógyszerek enyhítik

Mivel az atka emberi bőr nélkül is kibír három napot, a beteg minden ruháját, ágyneműjét, törülközőjét magas hőfokon ki kell mosni, amit pedig nem lehet betenni a mosógépbe (pl. ágy), azt egy hétre le kell nejlonozni.

Gyorsan elmúlik?

A gyógymódok általában igen gyorsan megölik a petéket és az atkákat, ám a viszketés az atkák elpusztítását követően még több héten át tarthat.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások