Családháló

Kezdőoldal Lexikon Terhességi mérgezés
Családháló lexikon

Terhességi mérgezés

A terhességi mérgezés tüneteit sokan nem veszik komolyan, pedig az életveszélyes állapot gyorsan kialakulhat. Ha az anya bokája dagadni kezd, a vérnyomása magasra szökik, a  vizeletében rendkívül sok a fehérje, azonnal szakemberhez kell fordulni, hogy megelőzhetők legyenek a tragédiák.

Írta: Gyarmati Orsolya,

A terhességi mérgezés tüneteit sokan nem veszik komolyan, pedig az életveszélyes állapot gyorsan kialakulhat. Ha az anya bokája dagadni kezd, a vérnyomása magasra szökik, a  vizeletében rendkívül sok a fehérje, azonnal szakemberhez kell fordulni, hogy megelőzhetők legyenek a tragédiák.


Enikő tizenöt éve várt arra, hogy kisbabája legyen. A házassága emiatt ment tönkre: bármit próbáltak, Enikő nem lett várandós. Súlyos lelki válságba került, amiből egy új kapcsolat hozta ki, s két év után egy reggel Enikő rosszullétre ébredt. Alig merte elhinni, hogy várandós. Nyolc hónap telt el boldogságban és várakozásban. Aztán a 34. héten Enikő egyik pillanatról a másikra rosszul lett: először hányni kezdett, majd összeesett és elvesztette az eszméletét. A mentőautóban kétszer is újra kellett éleszteni. Napokig nem tudták kihozni a kómából, s mire csodával határos módon felébredt, az orvosok már csak a szomorú hírt tudták vele közölni: a kisbabája meghalt.

A rendkívül intenzív és váratlan tüneteket terhességi mérgezés, más néven terhességi toxemia, praeeclampsia okozta.  A fellépő görcsroham (eklampszia) és a kóma a terhességi mérgezés legsúlyosabb szimptómái, amelyek mind az anya, mind a baba életét súlyosan veszélyeztetik.

Mi okozza?

Bár a terhességi toxémia a leggyakoribb anyai halálokok közé tartozik, az orvostudomány még mindig nem tud egyértelműen választ adni a miértre. A feltevések szerint az anya szervezetéből mérgező anyag válik ki. A kockázati tényezők között szerepel a méh és a méhlepény vérkeringésének elégtelensége: az erek nem tudják biztosítani a megfelelő keringést, s emiatt a 34. hét előtt magas vérnyomás jön létre. Veszélyt jelenthet, ha az anya cukor- vagy vesebeteg, ha helytelenül táplálkozik, és ha túlzott fizikai vagy idegrendszeri terhelésnek van kitéve. Ezek azonban inkább csak feltételezések.

A legjellemzőbb tünetek a hirtelen megugró vérnyomás, a vizelet magas (megnövekedett) fehérjetartalma és a vizesedés, ödémásodás elsősorban a lábszárnál. Ha ezeket a szimptómákat időben felismerik és kezelik, jó esély van a várandósság zavartalan lefolyására.

Természetesen nem minden magas vérnyomás vagy vizesedés jelenti a terhességi mérgezést. A rendszeres várandósgondozás sokat segíthet: a vérnyomásmérésekből könnyen megállapítható, hogy csak egy „normális” magasabb vérnyomásról van-e szó, vagy a terhességi mérgezés áll a háttérben.

Nagyon sok várandós anyuka érzi, hogy estére megdagad a bokája, ám ez reggelre a pihenéstől általában jobb lesz. A terhességi toxémiát jelző ödémára azonban ez nem jellemző. Nehézséget okoz, hogy az ödéma lassan fejlődik ki, s eleinte a belső szövetekben kezd el gyűlni a folyadék. A növekvő testsúlyból nehéz megállapítani, hogy kizárólag a baba gyarapodása okozza-e, vagy a kilók egyre nagyobb számához az ödémásodás is hozzájárul-e. Mire az ödéma láthatóvá válik, addigra általában sok liter víz gyűlt fel az anya szervezetében.

A fehérjevizelés jelenik meg a legkésőbb, s mivel egy kismama nem feltétlenül veszi észre a megnövekedett fehérjetartalmat, ezért csak rendszeres vizsgálattal mutatható ki. A három jellegzetes tünet mellé kapcsolódnak még más, szokatlan dolgok is: az anya szokatlan fejfájásokra panaszkodhat, kettőslátása van, ködösen lát, sokszor káprázik a szeme, zúg a füle. Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni, s azonnal orvoshoz kell velük fordulni. További figyelmeztető jelek, hogy a kismama nem bírja elviselni az éles fényt, rendkívül fáradt, émelyeg, hány (nem a reggeli rosszullétekre gondolunk!), légszomja van.

A terhességi mérgezés időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. Sok kismama sajnos elhanyagolja a védőnőhöz járást a 9 hónap alatt, pedig egy „rutin” vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat akár életet is menthet, méghozzá nem is egyet, hiszen a terhességi mérgezés egyaránt veszélyes anyára és babára.

Hogyan kezelik?

Ha a preeclampsia tünetei enyhék, és a terhesség már az utolsó szakaszában jár, az orvosok általában a szülés megindítását szokták javasolni. Ha azonban a magzat még nagyon kicsi, az anyának sokat kell a bal oldalán feküdve pihennie, hogy a baba ne nehezedjen rá a fő vérerekre. Fontos a nagyon gyakori ellenőrzés (testsúly, ödéma, vizelet, vérnyomás), a sómentes étkezés, a nagymennyiségű folyadék bevitele, illetve a fehérjedúsabb étrend. Súlyosabb esetekben elsősorban vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel próbálják megelőzni a még komolyabb helyzet kialakulását.

Amikor nagyon nagy a baj…

Az eclampsia a preeclampsia súlyos formája, amely görcsrohamhoz, kómához vezet. Ez már életveszélyes helyzet mind a babára, mind a mamára nézve. Ide soroljuk a HELLP-szindrómát is, ami jellemzően a terhesség utolsó szakaszában lép fel  és elsősorban az anya májműködésének zavarával jár együtt.

Hogyan hat a preeclampsia a babára?

Mivel a terhességi mérgezés megakadályozhatja, hogy a placenta elegendő vért kapjon, a baba kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut. Ennek eredménye lehet, hogy a baba kicsi súllyal születik, illetve, tragikus esetekben életét veszti. Ennek ellenére, ha a preeclampsiát időben felismerik és kezelik, a legtöbb nő egészséges babának ad életet a tünetek ellenére is.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások