Családháló

Kezdőoldal Lexikon Tetűharc: felelősség kontra nemtörődömség
Családháló lexikon

Tetűharc: felelősség kontra nemtörődömség

A tetvesség, mint jelenség teljesen törvényszerű: akár óvoda, akár iskola, előbb-utóbb minden gyerek hazahozza a kéretlen vendégeket a fejbőrén, Ebben nincs semmi szégyellnivaló. Abban viszont már van, ha egy szülő úgy engedi a gyerekét közösségbe, hogy tudja: hemzseg a feje az élősködőktől, ám erről nem tájékoztatja sem a pedagógusokat, sem senki mást.
 

Írta: Gyarmati Orsolya,

A tetvesség, mint jelenség teljesen törvényszerű: akár óvoda, akár iskola, előbb-utóbb minden gyerek hazahozza a kéretlen vendégeket a fejbőrén, Ebben nincs semmi szégyellnivaló. Abban viszont már van, ha egy szülő úgy engedi a gyerekét közösségbe, hogy tudja: hemzseg a feje az élősködőktől, ám erről nem tájékoztatja sem a pedagógusokat, sem senki mást.


Egy: Ha egy gyerek tetves, a szülőnek vannak alapvető kötelezettségei, amiknek mind a saját, mind a környezetébe tartozó emberek tisztelete és egészségének megőrzése érdekében eleget kell(ene) tennie. A szülő feladata, hogy eltávolítsa mind a már kifejlett példányokat, mind pedig a serkéket. Ha a szülő valamiért nem veszi észre ezt, akkor annak a felnőttnek (pedagógus, védőnő, szülőtárs, stb.), aki észleli a problémát, azonnal jeleznie kell (kötelessége, tehát ez nem bemószerolás, szemétség, alattomos húzás!!!) egyrészt a tetves hajú gyerek szülőinek, másrészt a közösség vezetőjének, ahová a gyerek jár. Ezután pedig a szülőnek az a dolga, hogy kivegyen pár nap szabadságot és tetű- valamint serkementessé tegye a gyerek fejét, a sajátját, a párjáét és mindenkiét, aki abban a háztartásban él. Valamint végig kell mennie az egész házon, magas hőmérsékleten ki kell mosnia és fertőtlenítenie mindent, ami ágynemű, törülköző, stb. Ezután pedig, el kell hívni a védőnőt, aki megállapítja, hogy a gyerek feje tiszta, és közösségbe mehet.

Kettő: Sajnos már nem él az a jogszabály, ami előírja, hogy a gyerek kizárólag akkor mehet vissza közösségbe, ha rendelkezik védőnői igazolással, hogy már nem tetves. Innentől pedig a felelősség még inkább a szülőn van. Ha ugyanis úgy küldi vissza a gyereket az iskolába, óvodába, hogy még nem tiszta a feje, akkor újra veszélyezteti a többi gyereket is. Ez pedig azért nem fair a többiekkel szemben, mert egyrészt a fertőtlenítő nagyon sokba kerül még egyszer is, hát még rendszeresen: havi szinte akár több tízezer forint is lehet! Márpedig ez nem kis pénz. Ezen kívül a legtöbb szülő nem feltétlenül szeretné heti szinten beiktatni egyébként is rettentő zsúfolt mindennapjaiba a fertőtlenítés-takarítás-tetű- és serkekiszedés kálváriáját. Ez elképesztően megterhelő mindenkinek, és abszolút megelőzhető lenne felelősségteljes hozzáállással.

Három: Csak érzékeltetésképpen: egyetlen tetű egyetlen nap alatt öt-tíz petét, azaz serkét rak a fejbőrre. Ezek egy hét múlva kelnek ki, újabb egy hét elteltével pedig már ők is felnőttnek számítanak, tehát naponta és példányonként ugyanúgy lerakják azt az öt-tíz petét. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi idő alatt szaporodnak el teljes mértékben ezek az életünket megkeserítő élősködők. Egy néhány hétig kezeletlenül hagyott tetvesség iszonyúan nehéz kiirtani. De akkor is meg kell próbálni.

Négy: ha egy szülő titkolja, hogy a gyereke tetves, vagy úgy engedi vissza a közösségbe, hogy nem végzett alapos munkát, előbb-utóbb egészen biztosan számíthat rá, hogy kiderül a dolog. És akkor ne csodálkozzon, ha támadni fogják. Jogosan teszik: egy szülő nem mondhatja azt, hogy elegem van, nem foglalkozom ezzel tovább. Mert sok-sok más család mindennapjait teszi így tönkre hetekre önkényesen. És akkor igenis jogos az ellenérzés, a feszültség, a számonkérés. És a kérdés: nem lett volna egyszerűbb mindjárt az elején felvállalni a helyzetet, értesíteni mindenkit, hogy egy ideig most ne jöjjön hozzájuk, és addig maradni otthon, amíg valóban tiszta lesz a gyerek – és mindenki más – feje? Nem lett volna jobb érzés, ha a negatív és elítélő vélemények helyett azt hallja a szülő: Igen, pontosan így kell eljárni, ez a helyes hozzáállás és magatartás?

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:

Hozzászólások