Csinálj tökből madáretetőt!

A sütőtök dekoratív, szép zöldség, aminek kibelezésére egy madárka alapból „kapható”. Egy kis munkával pedig fejedelmi átmeneti lakást adhatunk nekik a téli szűkös hónapokra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 31. szabo.daniel

A sütőtök dekoratív, szép zöldség, aminek kibelezésére egy madárka alapból „kapható”. Egy kis munkával pedig fejedelmi átmeneti lakást adhatunk nekik a téli szűkös hónapokra.


Ehhez a szórakoztató és hasznos munkához nem kell más csak egy tök, kanál, kés, némi zsinór és legalább egy felnőtt. Gyerekekkel is remekül elkészíthető.

Így készül

Vegyünk egy gömölyű sütőtököt (amiből töklámpást szoktak készíteni), és vágjuk le a tetejét (skalpoljuk le, nagyjából a negyedénél). A keletkezett lukon kanalazzuk ki a belsejét, a magokat tegyük félre, a tökhúst használjuk fel később valami finomsághoz. Ha rendesen kikanalaztuk a tök húsát, vájjunk tetszőleges formájú lyukakat a falába, ezen fognak ki-be röppenni a madárkák. Ha akaszatni akarjuk, öt-hat ponton fúrjuk meg a tök felső peremét, a perem alatt kb. 6 cm-es körön. Ezeken a lyukakon vezessünk keresztül zsinórokat, amiket végül kössünk össze, hogy egy lógatókötelünk legyen. Figyeljünk arra, hogy a tök egyenesen lógjon (a madaraknak mindegy, de szebben néz így ki).

Ide szereljük

A tök lófatható kerti fára, de ha nincs fa, akkor is felhasználható, egy ilyen vidám látványnak, ami ráadásul finomságokat rejt, a madarak még egy panel külső erkélyére is ellátogatnak. De kertes házban is letehetjük bárhova, csak akkor – a talajmenti hidegebb viszonylatok miatt – jó eséllyel hamarabb megy tö(n)kre.

Így töltsük meg

Tölteléknek mehet bármi, első sorban nyilván maga a tökmag, amit kivettünk. A szalonnabőrt mellőzzük, ez egyébként is tévhit, hogy jót tenne a madaraknak, de valamilyen feltűnő, fekete magvat (pl. napraforgó) jó, ha beleszórunk.

Hogy tartós maradjon

Minél jobban kikanalazzuk az elején, és minél jobban kiszárítjuk, mielőtt kiakasztjuk, annál tovább fogja bírni a tök-madáretetőnk. Persze nem tragédia az sem, ha frissen rakjuk ki, még így is eláll hetekig a téli hidegekben, és ha elrohadt, lehet újat csinálni. Vagy mondjuk, míg az első friss tök használatban van, készíthetünk egy másodikat, melyet kivájás és lukasztás után a szoba levegőjén alaposan kiszárítunk. Figyelem, csak akkor szárad ki teljesen, ha a kemény héjáig kivájjuk! Ez nagyon munkás, de a végeredményért tényleg megéri.

Jó munkát minden madárbarátnak!