Hogyan alakítsuk ki a gyerekszobát?

A gyerekszobába csak alapos előkészületek után érdemes megvásárolni a bútorokat. Fontos, hogy kényelmes és egészséges környezetet alakítsunk ki csemeténk számára, amelyben ő is jól érzi magát, ezért bátran kérjük ki a véleményét!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. czefernek.lena

A gyerekszobába csak alapos előkészületek után érdemes megvásárolni a bútorokat. Fontos, hogy kényelmes és egészséges környezetet alakítsunk ki csemeténk számára, amelyben ő is jól érzi magát, ezért bátran kérjük ki a véleményét!


A gyerekszoba bútorainak megvásárlásakor számtalan szempontot kell megfontolni. Először érdemes felmérni a szoba paramétereit, mert a megfelelő méretű és típusú berendezések kiválasztása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy egyszerre egészséges és biztonságos környezetet teremtsünk gyermekünk számára. Kikérhetjük csemeténk véleményét is, hiszen ő fogja a legtöbb időt a szobában tölteni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy válasszunk minél nehezebben elnyűhető anyagból készült darabokat, a gyerekek ugyanis fokozottan igénybe veszik a bútorokat.

Természetesen az első és legfontosabb szempont a biztonság, mert a játék hevében könnyű mindenféle sérülést beszerezni. Az éles szélek és sarkok kiküszöbölése mellett arra is figyeljünk, hogy a bútorszövet levehető és mosható vagy akár könnyen porszívózható legyen. A színek és formák kiválasztásánál – amelyek befolyásolják a tér hangulatát – részesítsük előnyben az energikus, de világos színeket! A berendezés során törekedjünk arra, hogy maradjon olyan üres tér a szobában, ahol a gyerekek szabadon játszhatnak, birkózhatnak vagy akár olvashatnak és tanulhatnak. Fontos a biztonságot nyújtó, inspiráló környezet, ami a gyermek személyiségének fejlődését is pozitívan befolyásolja. Ezért olyan módon rendezzük be a szobát, hogy az növelje a gyerek komfortérzetét.

Az úgynevezett multifunkcionális gyerekszoba-bútorok előnye, hogy egyszerre több célt is szolgálnak. Elsősorban olyan darabokról van szó, amelyek praktikus funkció (pl. ülő alkalmatosság) mellett tárolásra is használhatóak. Az sem árt, ha a gyerekszobában mindig minden kéznél van. A szoba kialakításánál mindig vegyük figyelembe az életkori sajátosságokat és azt is, mi a gyerek hobbija, kedvenc elfoglaltsága. Ha ezekre a dolgokra is odafigyelünk, azzal segítjük a nebuló fejlődését.

A szépen dekorált és jól megtervezett gyerekszoba nem csupán a dizájnerek mániája – a színes, vidám minták javítják a gyerek kedélyállapotát és elősegítik a balesetek elkerülését is!