Hogyan kertészkedjünk az erkélyen?

Bár a tél még fitogtatja az erejét, az elmúlt néhány napban azért már belekóstolhattunk a tavaszba is. Ilyenkor a legjobb, ha egy darabka természetet csempészünk az otthonunkba. Ha nem kertes házban lakunk, az sem gond, hiszen akár az erkélyünk is megfelelő helyszín lehet a tavaszi kertészkedésnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

Ha társas- vagy panelház lakóként mindig saját kertről álmodoztunk, ideje megvalósítanunk az álmunk, és idén tavasszal egy saját kis zöld oázist létrehoznunk az erkélyünkön! Ehhez tulajdonképpen első lépésként nem is kell mást tennünk, mint jól szétnézni a balkonunkon! Hogy mekkora erkély szükséges a növénytermesztéshez? Tulajdonképpen bármekkora, még egy kilépő, azaz egy franciaerkély is alkalmas arra, hogy a korlátra erősítsünk egy hosszúkás virágládát. De ha nagyobb hely áll rendelkezésre, nézzük meg az erkélyünket a jó „gazda szemével”! Vegyük szemügyre, hogy mi van ott, mi fér még el, és mennyi hely marad, ha növényeket telepítünk oda. Ha eddig ideális biciklitároló volt az erkély, érdemes átgondolni, hogyan szervezzük át a tárolást. Ha sokat ücsörgünk a balkonon, és szeretünk kint kávézni, olvasni, beszélgetni odakint, akkor ne tervezzünk nagy veteményest vagy virágültetvényt, mert egy idő után csak bosszúságot okoz, hogy a növényeink kiszorítanak minket kedvenc életterünkről: hiszen a virágládákban növekedő növények felfele és oldalra is terjeszkedni fognak majd. Ha az erkély aktív használatban van, inkább a dísznövényekre, egynyáriakra koncentráljunk, és ne erőltessük a veteményest. Amennyiben az erkély eddig kihasználatlan, holt terület volt, akkor jöhetnek a zöldségek, fűszernövények, amik ráadásul gyakran kicsalnak majd minket az eddig nem használt területre.

Hogy kezdjünk hozzá?

Mielőtt bármit tennénk, mérjük fel, milyen fényviszonyok uralkodnak az erkélyen mennyire árnyékos, szélvédett, huzatos a balkonunk. A legtöbb növény a déli, délnyugati fekvést kedveli a legjobban, de egyes levélzöldségek, saláták, káposzták elviselik akár az északi, de nem árnyékos balkonládákat is. Ha feltérképeztük a helyet, a következő lépés, hogy eldöntsük, hogy mennyit tudunk foglalkozni a kertünkkel. Bármennyire kicsi helyen kertészkedünk is, az új növényeinknek szüksége lesz gazolásra, kártevő mentesítésre, tápoldatozásra, metszésre, esetleg ritkításra. Ráadásul az erkélyen nevelkedő virágok földje kisebb térfogatú, mint kerti társaiké, így hamarabb száradnak ki: azaz minden balkonnövényt többet kell locsolni, mint szabadföldi társait. Ha zöldséget szeretnénk nevelni erkélyén, számítsunk rá, hogy folyamatos gondoznunk kell a terményeinket, a magvetés, palántázás, és a betakarítás között is akad majd bőven teendőnk. Szerezzük be a legszükségesebb eszközöket, amelyekkel elkezdhetjük a kertészkedést. Elsőként a választott növényeknek megfelelő méretű és mélységű ültető ládát vásároljunk. Ez lehet cserép, fa, vagy műanyag edény is, de ma már léteznek praktikus önöntöző virágládák, melyek ugyan drágábbak, de segítségükkel kevesebb öntözés is elegendő lesz. Szükségünk lesz még általános termő-, vagy virágföldre, egyes növények esetében esetleg speciális keverékre. Elkel még pár kéziszerszám is! Az alapkészlet álljon egy ásóból (ez esetünkben a balkonkertészkedéshez alkalmas ültető kanál), balkon-gereblyéből,  metszőollóból, öntözőkannából és egy vékonyabb kerti védőkesztyűből.

Jöhetnek a magok!

Ha beszereztük az alapfelszerelést, akkor jöhetnek a vetőmagok, palánták, virágtövek, és ha gondos gazdák vagyunk, akkor a (mű)trágyák és tápoldatok is! Mielőtt bármit tennénk, olvassuk el a vetőmagok csomagolásán a felhasználási javaslatot. Ha az ott leírtakat nem vesszük figyelembe, előfordulhat, hogy hiába vettük meg a csomagot, nem kel ki belőle semmi. A magok elvetését és a palántanevelést kezdjük bent a lakásban az ablakpárkányon, tejfölös vagy joghurtos poharakban. Ha kellőképp megerősödtek a növénykék, akkor kell majd a végleges helyükre ültetni őket. A magok elvetésénél enyhén nedves földbe nyomjunk 3-4 cm mély gödröcskéket, majd minden mélyedésbe helyezzünk 1-3 magot a leírás szerint, majd földdel takarjuk be és nyomkodjuk le a tetejét. A vetés és a palántázás utáni hetekben arra kell figyelnünk, hogy meleg, napos helyen tartsuk a veteményest, és rendszeres locsolással enyhén nedves talajt biztosítsunk neki. Ha a palántát úgy vásároljuk, mindig kérdezzük meg az eladótól, hogy milyen gondozást igényel a növény, mire figyeljünk a kiültetésénél. Ha forgalmas út mellet lakunk, akkor ügyelnünk kell arra is, hogy a porszennyezést mindig távolítsuk el az erkélyen termesztett növényekről. És bár lehet, hogy első olvasásra úgy tűnik, hogy rengeteg dologra kell figyelnünk, az erkélyen való kert kialakítása megéri a sok befektetett energiát, mert a sikerélmény, a jó érzés, amit szépen cseperedő növényeink nyújtanak, minden munkáért kárpótol majd minket.