Karácsonyi dilemma

A karácsony elválaszthatatlanul összeforrt az ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfával. Azonban sok családnak okoz fejtörést az ünnepet megelőzően, hogy milyen fát válasszon. Mű, élő, estleg földlabdás?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 17. szabo.daniel

A karácsony elválaszthatatlanul összeforrt az ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfával. Azonban sok családnak okoz fejtörést az ünnepet megelőzően, hogy milyen fát válasszon. Mű, élő, estleg földlabdás?


Szubjektív vélemény, de az igaz fenyővel semmi sem veheti fel a versenyt. Gyermekkorunk hangulatos, fenyőillattal átitatott karácsonyait idézi és mindaddig megmarad az ünnepi bája, amíg takarításra nem kerül a sor. Hiszen akárki akármit mond, nincs az a méregdrága fenyő, ami vízkeresztig nem hullat egyetlen tűlevelet sem.

Mérlegelni kell tehát, hogy mi a fontos, ugyanis mindenki más szempontot tart szem előtt a fa kiválasztásakor. Ha élő fát szeretnénk, akkor bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A legolcsóbb alternatíva a lucfenyő, amit már 700-1500 forintos méteráron beszerezhetünk, ám ez erősen függ attól, hogy vidéken, vagy nagyvárosban, a piacon, vagy a plázában szerezzük be. A lucfenyőnek tagadhatatlanul fenyőillata van, azonban a lakásban pánikszerűen elkezdi ledobálni a leveleit. Általánosítani viszont itt sem lehet, hiszen minél később vágták ki a fát, annál tovább fog zöldellni lakásunkban.

Az ezüstfenyő a lucfenyő rokona, ám leveleit vastag viaszréteg borítja – ettől lesz kékes színű -, ami a párologtatás akadályozásával késlelteti a tűlevelek hullását. Éppen ezért drágábban is mérik, 2500 forint/méter ár alatt nem nagyon juthatunk hozzá. A sokak által preferált normand fenyő már drágább mulatság, de kétségen felül az egyik legszebb alternatíva. Ha ezt a fát választjuk, akkor legalább 8-10 ezer forint legyen a zsebünkben, feltéve, ha megelégszünk a 150-170 cm-es magassággal.

Ahogy említettem, az árak nagyon változatosak, az utóbbi években pedig egyre több helyen jellemző a fix árakkal dolgozó árus, aki kerüli a méterben való számolgatást és ránézésre közli velünk, hogy mennyi az annyi. Ebben az esetben – főleg magánkereskedőknél – ne legyünk restek alkudni.

Az élő karácsonyfa tagadhatatlan előnye a hamisítatlan fenyőillat, ám aki inkább a természetvédőkkel szimpatizál, azt visszatartja a fa megölésének ténye. Ekkor jöhet számításba a műfenyő, aminek legalább annyi támogatója, mint ellenzője van. Az biztos, hogy nem kell számolnunk az ünneprontó takarítással és nem utolsó sorban gazdaságos megoldás is, hiszen évekig, vagy akár évtizedekig is használhatjuk „választottunkat”. Itt pedig előjön egy újabb előnye a műanyag fának, hiszen ha nem szeretjük a kommersz dolgokat, a legváltozatosabb formákban és színekben vásárolhatjuk meg. Ha tehát a lelkünknek éppen egy kék karácsonyfa lenne kedves, akkor a kérdés el is dőlt. És különben is, létezik mű fenyőillat is…  Műfenyőt már 1500-2000 forinttól lehet kapni, a határ pedig – ahogy mondani szokták – a csillagos ég.

Ha viszont környzettudatosságunk nem ölte ki belőlünk a romantikát, tökéletes választás lehet a földlabdás fenyőfa, amit az ünnepet követően kiültethetünk a kertbe, estleg egy balkonban az erkélyre. Ha megfelelően gondozzuk újdonsült növényünket, éveken keresztül lehet dísze az ünnepeknek.

A zöldszervezetek gyakran kínálnak bérelhető fenyőt is, melyet karácsony után visszavihet egykori gazdája, így tökéletesen megvalósítható a „jut is, marad is” esete. 3000 forinttól vásárolhatóak meg a kisebb darabok, a nagyobbaknak pedig csak a pénztárcánk szabhat határt.

Évek óta népszerű az az akció, melynek keretében a megvásárolt – kivágott, vagy földlabdás – fát az ünnepeket követően visszavihetjük az adott áruházba, ahol gondoskodnak az elhelyezéséről. Ezt a vásárlási formát különböző kedvezményekkel próbálják meg vonzóbbá tenni, így például a korábbi években a Tesco és az Ikea is vásárlási utalvány formájában adta vissza fenyőfa árának egy részét. Remekül ötvözi ez a vásárlási forma a környezettudatos vásárlást és az előrelátó pénzköltést.  Az említett áruházak még nem hozakodtak elő a pontos részletekkel, de várhatóan idén is megörvendeztetik a gazdasági válság sújtotta pénztárcánkat kényeztető akcióikkal.