Karácsonyi lakásdíszek – mit igen és mit NE?

Néhány tippel segítünk azoknak, akik bizonytalanok a lakásdekoráció terén. Mit és hogyan tegyünk vagy NE tegyünk a lakásunkba, amikor ki akarjuk emelni az ünnepi hangulatot?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 18. szabo.daniel

Néhány tippel segítünk azoknak, akik bizonytalanok a lakásdekoráció terén. Mit és hogyan tegyünk vagy NE tegyünk a lakásunkba, amikor ki akarjuk emelni az ünnepi hangulatot?


A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a lakás bármilyen célbóli dekorálásánál, az a féktelen csicsázás: sok apró dolog összehordása, amik egyenként talán tetszenek, de együtt olyan hatást keltenek, mintha egy bazárt vagy garázsvásárt akartunk volna létrehozni.

Az ízléses dekoráció lényege az összhang a családdal, a lakás többi tárgyával, és persze a dekoráció egyes elemei között. A legegyszerűbben a következő pontok betartásával érhetünk el látványos sikereket.

Válasszunk színt!

Válasszunk egy domináns színt, ami minden dekordarabban megtalálható. Karácsonykor a legünnepélyesebb a zöld, a fehér, az arany és az ezüst. Ha figyelünk a színekre, még egy arany gömbökkel telelógatott lakás sem lesz túlzás!

Válasszunk stílust!

Korstílus, művészeti stílus, nem mindegy, hogy keverednek. A reneszánsz gipszputtó idegenül feszeng a modern arany CD-falidísz alatt, vagy egy Mikulásos terítőn. Szedjük össze dekortárgyainkat, és mérjük fel, hány csoportba sorolhatók, aztán válasszunk a csoportok közül egyet.

Válasszunk illatot és zenét!

Mesésen megható egy olyan házba belépni, ahol szép díszek hívják fel a Karácsonyra a figyelmet, mellette pedig egyéb érzékeink is le vannak kötve valami lágy (vagy ízlésünknek megfelelően hangos J) zenével és egy nem túl harsány illattal. Illatnál javasoltak a „téliek”, a narancs, a fahéj, a szegfűszeg, de árulnak már kifejezetten ide vonatkozó fantázianevű illóolajokat is („Advent”, „Karácsony” és társaik). A fenyő illóolajjal vigyázzunk, az olcsóbbak gyakran emlékeztetnek a WC-illatosító szagára.

A legszembetűnőbbek

Ha átfogó dizájnra törekszünk, a nagyobb felületeinkkel kell kezdeni valamit. Ezért törekedjünk elsősorban a Karácsonyi hangulatú textíliák beszerzésére: ágytakaró a kanapéra és a fotelekre, asztalterítő, függönyök, vagy legalábbis függönyelkötő masnik, kisebb terítők a kisebb bútorokra: TV tetejére, telefonasztalkára, dolgozóasztalra. Míg a nagy bútorokról nem gond, ha romantikusan zubog le a nagy textil, a kisebbeknél azért figyeljünk a méretre, így elkerülhetjük azt, hogy a lakásban a költözés hangulata domináljon. A leborított tárgyakra aztán jöhet egy-egy „generál” dísz, olyan pl. koszorúk, szárított virág csokrok, mécsesek, illóolajtartók, gyertyatartók, kis kínálókban elhelyezett színes (vagy színükben a domináns színt aláhúzó) drazsék, magvak, termések. Ezek fogják össze és támasztják alá a díszítés fontosságát.

Fontos dolgok, nem fontos dolgok

Játsszunk a fénnyel! Helyezzünk különböző méretű és formájú gyertyákat tányérokba (figyeljünk a gyertyák és a tányér színére), és úgy helyezzük el őket, hogy a fontos dolgok közelében legyenek: az ünnepi asztalon, a desszerteknél, a CD-k közelében, a kanapé mellett, a bárpulthoz – ezek valósággal csalogatják ugyanis az embereket (lámpafénynél is), hogy „Ide nézz, gyere ide!”. Az ünnep szempontjából nem fontos dolgokat pedig nyugodtan takarjuk le, mint egy papagájt. Nyilván válasszunk a dekorációval harmonizáló textilt, vagy egyszerű csipkét: takarjuk le a TV-t, a számítógépet, a dolgozóasztalt.

Nagyságok az apróságokban

Ha nincsenek dísztárgyaink és nem akarunk gyertyázni, az összhangot megteremthetjük azonos tárgyak „szétszórásával”. Ha zöld színnel játszunk, a lakás különböző részeire helyezzünk fenyőágat, vagy egy-egy borostyáncsokrot, esetleg zöldcitromokat. Ugyanilyen jól mutatnak más citrusfélék is, a maguk színközegében. A legszebb dolgok a természetes, egyszerű díszek: vegyünk diót, mogyorót, és szórjuk rusztikusan az ablakpárkányra, az asztalra, a poharak mellé, vagy egyenesen egy dekoratív talpaspohárba.