Készítsünk madáretetőt!

Gondolom a madáretető alkalmatosságoknak is van aktuális divatja, talán már világnapja is, mégis kevés ember otthonában látni hasonlót. Pedig nem csupán a kis szárnyasoknak teszünk jót, magunk is élvezni fogjuk, amint a szürke téli hónapokban csiviteléssel telik meg a kert vagy a lakás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Gondolom a madáretető alkalmatosságoknak is van aktuális divatja, talán már világnapja is, mégis kevés ember otthonában látni hasonlót. Pedig nem csupán a kis szárnyasoknak teszünk jót, magunk is élvezni fogjuk, amint a szürke téli hónapokban csiviteléssel telik meg a kert vagy a lakás.


Viszonylag ritkán esik meg, de amikor madáretetésen gondolkozom, alapvetően öt fontos kérdés fogalmazódik meg bennem. Miért van szükség rá, pontosan mikor érdemes építeni ilyet, hogy nézzen ki, hol helyezzem el és végül: mit tegyek bele.

A miértre egyszerű válaszolnom. A télen itthon maradó madaraknak korlátozódik a lehetősége az evésre. Legrosszabb a helyzet hóban illetve ónos esőben, ilyenkor egyszerűen nem tudják felkaparni az élelmet, de újabban a szakértők arra is fel szokták hívni a figyelmet, hogy önmagában a szűkülő életerrük is nehezíti lehetőségeiket. Vagyis: akár fagymentes időjárás közepette is kerülhetnek ínséges helyzetbe.
Mégis azt javasolják, hogy az etetés ősztől kora tavaszig tartson csak, megfigyelések szerint ugyanis a cinegék például hajlamosak az etetőben maradó napraforgóval etetni a fiókáikat, akik ezt nem tudják megemészteni, és a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladhatnak.
Nagyon fontos az etetés folytonosságát is fenntartani. Ha a madarak hozzászoknak egy helyhez, megtanulják, hogy élelmet találhatnak. Ha “becsapjuk” őket, nagy hidegben akár el is pusztulhatnak, mert nem lesz erejük új keresésbe kezdeni.

Mi kerüljön az etetőbe?
A legalapvetőbb táplálék az olajos magfélék: magas energiatartalmuk miatt nagyon alkalmasak a célra. Triviális, de semmiképp se etessük sózott napraforgómaggal a madrakat, kizárólag kezeletlen, ipari fajtát használjunk. Legegyszerűbb, ha állatkereskedésben szerezzük be a más kisebb magvakkal dúsított eleséget.
A magvak mellett fontos a zsírbevitel is: helyezzünk ki natúr szalonnát kis darabokban, esetleg sajtot.
Gyümölcsből a legegyszerűbb az alma, ezt akár ágakra is tűzhetjük, egy-egy a földre is kerülhet. Fontos, hogy a három táplálékfélét lehetőség szerint keverve adjuk.
Tilos kenyeret, kenyérmorzsát kihelyezni, az énekesmadarak gyomra ezt nem tűri!

Tálcás, dúc, függő
Az etető külleme igen változatos lehet, szakkönyvekben és az interneten számtalan formája fellelhető. Madártípusonként változik, hogy melyikük szeret lombmagasságban és melyikük inkább a talajszint közelében lakmározni, ha tehetjük, alkalmazzunk többfélét!
Elkészítésük nem igényel különösebb szakértelmet, de pontos tervek birtokában könnyebb a dolgunk.

Talajetető: A legegyszerűbb, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a magot. A hó elleni védelem érdekében az etetőhely fölé ágakból, műanyag fóliából és nádszövetből féltetőt is építhetünk.  
Ez azonban nem feltétlenül szükséges, ha a talajetető (és a szintén fedetlen etetőtálca) a munkahelyünkön vagy a lakóhelyünkön van, ahol akár naponta többször is el tudjuk távolítani az eleséget a madaraktól elzáró havat:
Tálcás etető: Hasonlóan egyszerű az etetőtálca, ami sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat.
Dúcetetők: A rögzített etetők közé tartoznak a különböző dúcetetők és az ablaketető. A magtartóval felszerelt dúcetető előnye, hogy egyszerre akár 25 kg napraforgó is elfér benne, így ideális madárvédelmi eszköz olyan helyeken (például hétvégi telken, nyaralóban), ahol ritkábban fordulunk meg.
Függő etetők: A függeszthető etetők is igen sokfélék lehetnek a szépen kidolgozott fa házikótól, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetetőkön át a kreatív kézimunkával készülő lopótök, kókuszdió és rögtönzött etetőkig (de a cinkegolyó is függő etetőnek tekinthető). Ezek mellett az alaptípusok mellett számos különleges alakú és feltöltésű etető is létezik.
Ablak- és ablakpárkány etetők: Ezek az eszközök a társas- és panelházak lakóinak madárvédelmi munkájában különösen fontosak, de természetesen kertes házi környezetben is alkalmazhatóak. A különböző etetőtípusok egymással kombinálhatók is, például a tálcás etetőbe állítható fémhálós önetető vagy ugyanez lelógatható a dúcetetőről.
(Forrás: mme.hu)

Odúkészítés

Egy konkrét madáretető készítése
:

Amennyiben kevésnek érezzük időnket vagy képességünket, persze madáretetőt és minden kiegészítőt vásárolhatunk is.