Olvasósarkot mindenkinek!

Az egyik legjobb időtöltés, amiből az egész család kiveheti a részét, az együtt olvasás. Próbáltátok már? Ha nem, itt van néhány tipp, hogyan lehet ezt az önmagában is jó tevékenységet még kényelmesebben, hangulatosabban végezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 16. szabo.daniel

Az egyik legjobb időtöltés, amiből az egész család kiveheti a részét, az együtt olvasás. Próbáltátok már? Ha nem, itt van néhány tipp, hogyan lehet ezt az önmagában is jó tevékenységet még kényelmesebben, hangulatosabban végezni.


Amellett, hogy olvasni jó, még fontos is. Sajnos a mai tendenciák nem feltétlen afelé mutatnak, hogy az iskoláskorúak hétköznap csak úgy olvasgassanak, pedig az egész, mint oly sok esetben, csupán tálalás kérdése. Az olvasáshoz nem kell sok dolog, a lényeg, hogy a berendezés igazodjon az olvasó igényeihez. Adunk néhány tippet, mire figyeljünk az olvasósarkok kialakításánál, ha kedvet akarunk ébreszteni az olvasáshoz, vagy csak egyszerűen tovább mélyítenénk az élményt.

Megvilágítás

Az olvasgatáshoz alapvetően nem kell más, mint egy fotel és – a téli gyorsan sötétedés esetében –  egy lámpa, ami a könyvünket világítja meg. A teljes szobás megvilágítással az a baj, hogy gyakran elterelik a figyelmet az olvasmányról a periférikus elemek, amiket egy direkt megvilágítással kiküszöbölhetünk. Így marad a könyv és mi, és semmi más nem zavarhat.

Ülve-állva-fekve?

A kényelmes olvasás mindenkinek mást jelent, van, aki hason fekve, van, aki inkább ülve és hátradőlve, van, aki asztalnál szeret olvasgatni. A lényeg itt a funkcionalitás: nem aludni vagy tollászkodni akarunk, ezért olyan ülő vagy fekvőalkalmatosságot, ami eltereli az olvasásról a figyelmet (akár mert túl kényelmes, akár, mert épp ellenkezőleg: kényelmetlen), nem érdemes választani.

Intimitás vagy csoportos szórakozás?

Olvasni, bár lehet többen egy helyen, de mégiscsak egyedül olvasunk. Ha az egész család ledobja magát a lakás különböző pontjain, az más, mintha mind ugyanafölé a könyv fölé hajolnánk, ezért inkább lássuk be: az olvasás személyre szabott és valamilyen szinten intim tevékenység. Keressünk hát neki olyan helyet, ahol nem kell átesni az emberen, ilyen általában a legkisebb lakásban is kialakítható (l. az elnevezést: olvasósarok). Ha van egy hely, ami funkcionalitásában egyedülálló, azt gyakrabban fogjuk használni. Ettől még persze nyugodtan lehet a kádban is olvasgatni…

Kiegészítők

Mindenki máshogy szereti, de jó, ha olvasás közben nem kell felállni mindenféléért, ezért hasznos lehet egy polc vagy kisasztal a közelben, ahova egy kis tál (nem zsírozó) rágcsát, egy pohár innivalót, papírzsebkendőt le tudunk rakni. Van, akit megnyugtat a zene, de vannak, akiknek csak eltereli a figyelmét, mégis, főleg a vékonyabb falú és hangosabb szomszédságú helyzetekben ajánlatos valami halkabb zene bekapcsolása (ami jó, ha inkább instrumentális, a szöveg eltereli a figyelmet).