Téli varázslatok növényeink örömére

Télen megnövekszik a növények tápanyagszükséglete, a fokozottabb fűtés miatt pedig a vízszükséglet. Íme, pár pofonegyszerű, ráadásul extra anyagi ráfordítás nélkül kivitelezhető ötlet, amiért növényeink hálásak lesznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 11. szabo.daniel

Télen megnövekszik a növények tápanyagszükséglete, a fokozottabb fűtés miatt pedig a vízszükséglet. Íme, pár pofonegyszerű, ráadásul extra anyagi ráfordítás nélkül kivitelezhető ötlet, amiért növényeink hálásak lesznek.


Az alábbi „eszközök” minden háztartásban előfordulnak, és a kukában végeznék, ha nem figyelünk oda, mi mindenre használhatóak még. Kidobás előtt tehát érdemes újratervezni az alábbiak szerint.

Zsenge hajtások

A növényeink földjéből a szoba melegére kibúvó zsenge hajtások halálra vannak ítélve, ha nem rögzítjük őket valamilyen módon egy pl. hurkapálcához (vagy ághoz, ami elbírja). A rögzítéshez ne használjunk zsinórt, mert azt arra találták ki és gyártották le, hogy ne szakadjon el, következésképp nagyon könnyen elszoríthatjuk vele a védtelen szárat. A kötözéshez használjunk csíkokra vágott nejlonzacskót, ennek érdekesmód megvan az a rugalmas nyúlása, ami nem töri össze a növény rostjait, és ugyanúgy használhatjuk, mint a zsinórt.

Téli átültetés

Van, hogy valahogyan télre tevődik ez az egyébként jellemzően tavaszi művelet, de ettől nem kell tartani, sőt, a tápanyaghiány miatt a növényeinknek ez is jót tesz, csak a gyökerekre kell nagyon vigyázni, és az átültetést követő napokban különösen, szó szerint még a széltől is óvni kell a cserepeseinket.

Ha van elhasználódott mosogató- vagy mosdószivacsunk, ültetéskor tegyük ezt a cserép aljára, majd erre halmozzuk a földet, végül a növényt. A szivacs víztartó képessége miatt ideális, ha pl. elutazunk: helyettünk „locsolja” a növényt.

Ha van kiürült PET-palack, annak is hasznát vehetjük az ültetéskor vagy közvetlen utazás előtt. A palackra rácsavarjuk a kupakot, a felső harmadot (kb.) kilyuggatjuk (nem túl sűrűn, de azért látható lyukakkal), a palack alját levágjuk, és így, fejjel lefelé beszúrjuk, vagy eleve beültetjük a virágföldbe. Így a palackba töltött víz a lyukakon keresztül szivárog a növény gyökereihez, és garantáltan nem fogja eláztatni azt, ha elég mélyre ástuk.

Egy kávét valaki?

Nemcsak ránk hat feldobóan a kávé. A savas talajt kedvelő növények ugyanis (mint a rózsa vagy a rododendronok) élnek-halnak érte, számukra is serkentőleg hat, ezért a téli kávézáskor a kávézaccot nyugodtan öntsük időnként ezen növényeink tövéhez, és lazán forgassuk bele a talajba, ha tudjuk. Érdekessség, hogy ha a hortenziát kávézaccal kínáljuk, a rózsaszínű virágokat kékekre cseréli.

Gondoljunk a tavaszra!

Figyelem, már el szabad kezdeni a tavaszi palánták magról vetését. A kiszemelt növények magjait azonban ne akármibe ültessük: gyűjtsünk tojáshéjat nekik! A rántottához nagyjából félbetört tojások héját visszatesszük kis kehelyként a tojástartóba, ebbe tesszük a palántaföldet és szórjuk a magvakat. A Calciumban gazdag tojáshéjban jobban fejlődnek majd a palántáink, kiültetésnél pedig csak roppantsuk össze a héjakat, és azzal együtt tegyük a földbe a növényt.