Top 8 udvariassági formula, aminek létezését ma sem bánnánk…

Azok a régi szép idők! - hallottuk gyakran a nagyszüleinktől, ám mára az unalomig ismételt közhely egyre aktuálisabb. Összegyűjtöttünk pár udvariassági szabályt, amiről ma sem bánnánk, ha létezne...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 18. czefernek.lena

Azok a régi szép idők! – hallottuk gyakran a nagyszüleinktől, ám mára az unalomig ismételt közhely egyre aktuálisabb. Összegyűjtöttünk pár udvariassági szabályt, amiről ma sem bánnánk, ha létezne…


Jó lenne például nem elfelejteni, milyen lovagias dolog:

1. Kinyitni az ajtót egy nő előtt

Napjainkban az ellenkezője is előfordul, sőt, a teremtés koronái gyakran csapják arcunkba a lengőajtót. Szóljunk rájuk? Vagy mi legyen? Persze tisztelet a kivételnek!

2. Köszönő leveleket írni

Régen az ajándékozott minél hamarabb köszönőlevelet írt annak, aki meglepte őt. Különösen fontos volt ez, ha családtagról volt szó. Napjainkban ez a szokás kiveszőben van, pedig igazán gáláns dolog valamivel értékelni azt, hogy a másig gondolt ránk, meglepett minket. Még nem késő megtanítani egyermekeinknek ezt a szép szokást!

3. Ajándékot kérni

Nos, amit manapság el sem tudunk képzelni, régen bevett szokás volt: ha valamilyen alkalomra, partira, esküvőre invitáltuk a meghívottat, nem ártott ajándékot kérni. Ennek ellenkezője – a manapság divatos “nem hozzatok semmit” felszólítás számított udvariatlanságnak, ez ugyanis azt feltételezte, hogy ajándékot kapni magától értetődő dolog.

4. A megfelelő időben távozni

Úgy tűnik, mára telejs mértékben megfeletkeztünk a tökéletes időzítésről. Az emberek akkor távoznak, ha fáradtak, túl sokat (keveset) ittak vagy át akarnak menni egy másik buliba, pedig az ünnepelt előtt régen nem illett elhagyni a helyszínt. Jelenlétükkel ugyanis őt tiszteltük meg. Ha az ünnepelt távozott, akkor mindenki felvehette a maga tempóját a bulizást illetően.

5. Időben érkezni

Ez az előzőhöz kapcsolódó szokás is kiveszőben van, pedig régen nagyon nagy udvariatlanság volt késni. Nem létezett olyan, hogy a többiek sikkes megvárakoztatása, a késés udvariatlanságnak számított minden esetben. Ha valahova ebédre vártak és 15 perccel később állítottál be, akkor bizony a konyhában kellett enned a személyzettel. Csak akkor csatlakozhattál a társasághoz, ha az udvarias vendégek, akik időben érkeztek, befejezték az étkezést.

6. Átadni a helyet

Régebben magától értetődő volt, hogy nőknek, idős embereknek, betegeknek, gyerekeknek és kismamáknak tisztelet jár és odafigyelés, melynek keretében illik például a tömegközlekedési eszközön átadni a helyet. Nos, úgy tűnik, mára mindenki csak a saját pogácsáját sütögeti a BKV járművein…

7. Együtt étkezni

Régen akkor illett elkezdeni az étkezést, ha már mindenki az asztalnál ült. Manapság nem is biztos, hogy egy-egy fogás erejéig egyáltalán összesereglik az egész család…

8. Meghívni a nőt

Egykor magától értetődő volt, hogy egy randevún a férfi hívja meg a hölgyet a vacsorára/mozijegyre/múzeumi belépőre. Manapság – az emancipációnak hála? – mindkét fél csak furcsán feszeng, ha fizetésre kerül a sor.