Citromos cukkinis spagetti

A spagetti a gyerekek körében örök kedvenc. A sült cukkini és a ropogós sonka színben és ízben is kiválóan feldobja, citromból használjunk biot, mert az a biztos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. Paulik András

A spagetti a gyerekek körében örök kedvenc. A sült cukkini és a ropogós sonka színben és ízben is kiválóan feldobja, citromból használjunk biot, mert az a biztos.


Hozzávalók:

50 dkg spagetti

20 dkg feketeerdei sonka

1 kgcukkini

3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor petrezselyem

1 db bio citrom

2-3 evőkanál+ fél dl olívaolaj

fűszersó, frissen őrölt bors

5 dkg parmezán forgács

A sütőt előmelegítjük. A cukkinik héját zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk (aki szereti rajta hagyhatja). 1 cm-es karikákra vágjuk, és szépen elrendezzük egy sütőpapírral bélelt gáztepsiben.

Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal. 220 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütjük. Közben fordítsuk meg a szeleteket.

Közben bő, lobogó, sós vízben kifőzzük a spagettit.

Vékonyan kiolajozunk egy nagy, magasfalú serpenyőt. A petrezselymet megmossuk, és nagyon apróra vágjuk. A meleg olajon átforgatjuk a zúzott fokhagymát, és  a petrezselymet.

Rámerjük a leszűrt tésztát, és jól összeforgatom a petrezselymes alappal.

Hozzáadjuk a megsült cukkini karikákat, meglocsoljuk kevés citromlével, és a tészta vízéből is merünk rá 4-5 evőkanállal. Egy két-perc alatt nagy lángon átforgatjuk.

Nem kell sózni, borsozni, mivel a cukkinira már ízesítve van.

A sonkát nagyobb darabokra vágjuk, száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk.

A citromhéját zöldséghámozóval hámozzuk le, és apró csíkokra vágjuk.

A tésztához hozzáadjuk a sonkát, tányérokra szedjük, vékony citromhéjjal díszítjük. Így teszünk a parmezánnal is, amit szintén a zöldséghámozóval farigcsálunk rá.