Csőben sült görögös zöldbab
A mediterrán konyha nem csak egészséges, hanem tele van olyan fogásokkal, amelyek gyorsan elkészülnek és különösebb ördöngösséget sem kívánnak.
A mediterrán konyha nem csak egészséges, hanem tele van olyan fogásokkal, amelyek gyorsan elkészülnek és különösebb ördöngösséget sem kívánnak.
A sárga színű zöldbab már kapható a piacon, hamarosan itt a zöldhüvelyű is, érdemes ilyen módon is kipróbálni.
Könnyű étel, kimondottan jól jön a meleg napokra. A család garantáltan hálás lesz érte.
A feltéteket ízlés szerint variálhatjuk.
45 dkg mirelit vagy 60 dkg friss zöldhüvelyű zöldbab
5 db közepes méretű újburgonya
5 dl sűrített paradicsom
1 teáskanál pizza fűszerkeverék
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
5 db tojás
5 dkg parmezán
tengeri só, frissen őrölt bors
Friss zöldbab esetén végeit levágjuk, megmossuk, bő sós vízben roppanósra főzzük.
Mirelitnél fagyos állapotban forrásba lévő vízbe tesszük, pár perc alatt megfőzzük.
A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es karikára vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Előmelegítjük a sütőt. Kivajazunk egy kisebb, de mély hőálló tálat. Elrendezünk egy sor lecsöpögtetett burgonyát, ráhelyezzük a lecsöpögtetett babot, majd ismét egy sor burgonya jön.
A paradicsomhoz hozzáreszeljük, vagy belezúzzuk a fokhagymát, ízesítjük sóval, fűszerkeverékkel, borssal. A zöldségeket meglocsoljuk a fűszeres paradicsomszósszal.
Kicsi mélyedéseket csinálunk, a mélyedésekbe ütünk egy-egy tojást. Parmezánt reszelünk a tetejére.
180 fokon kb. 20 percig sütjük, addig, amíg a tojás jó lesz, és a sajt ráolvad