Csőben sült görögös zöldbab

A mediterrán konyha nem csak egészséges, hanem tele van olyan fogásokkal, amelyek gyorsan elkészülnek és különösebb ördöngösséget sem kívánnak. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 21. Paulik András

A mediterrán konyha nem csak egészséges, hanem tele van olyan fogásokkal, amelyek gyorsan elkészülnek és különösebb ördöngösséget sem kívánnak.


A sárga színű zöldbab már kapható a piacon, hamarosan itt a zöldhüvelyű is, érdemes ilyen módon is kipróbálni.

Könnyű étel, kimondottan jól jön a meleg napokra. A család garantáltan hálás lesz érte.

A feltéteket ízlés szerint variálhatjuk.

45 dkg mirelit vagy 60 dkg friss zöldhüvelyű zöldbab

5 db közepes méretű újburgonya

5 dl sűrített paradicsom

1 teáskanál pizza fűszerkeverék

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál vaj

5 db tojás

5 dkg parmezán

tengeri só, frissen őrölt bors

 

Friss zöldbab esetén végeit levágjuk, megmossuk, bő sós vízben roppanósra főzzük.

Mirelitnél fagyos állapotban forrásba lévő vízbe tesszük, pár perc alatt megfőzzük.

A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es karikára vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

Előmelegítjük a sütőt. Kivajazunk egy kisebb, de mély hőálló tálat. Elrendezünk egy sor lecsöpögtetett burgonyát, ráhelyezzük a lecsöpögtetett babot, majd ismét egy sor burgonya jön.

A paradicsomhoz hozzáreszeljük, vagy belezúzzuk a fokhagymát, ízesítjük sóval, fűszerkeverékkel, borssal. A zöldségeket meglocsoljuk a fűszeres paradicsomszósszal.

Kicsi mélyedéseket csinálunk, a mélyedésekbe ütünk egy-egy tojást. Parmezánt reszelünk a tetejére.

180 fokon kb. 20 percig sütjük, addig, amíg a tojás jó lesz, és a sajt ráolvad