Egy kedvenc több köntösben – a forró csoki metamorfózisa
Baráti beszélgetésekhez, egy jó film alatt szürcsölve, a korizásból hazatérve vagy jutalmul kapva egy kiadós hólapátolás után – a forró csokoládé mindig kitűnő választás. Ha megtanuljuk az alapreceptet, kis „fűszerkedéssel” hihetetéen dolgokat hozhatunk ki belőle.
Baráti beszélgetésekhez, egy jó film alatt szürcsölve, a korizásból hazatérve vagy jutalmul kapva egy kiadós hólapátolás után – a forró csokoládé mindig kitűnő választás. Ha megtanuljuk az alapreceptet, kis „fűszerkedéssel” hihetetéen dolgokat hozhatunk ki belőle.
Itt a tél, a hidegek, az embereknek egyre kevésbé a jó hideg, jeges üdítők után vágyakozik a szervezete, mint inkább valami krémes, meleg finomságra. Az alábbi receptek egyszerűek, és mégis tökéletes hangulatot teremtenek az egyes helyzetekhez.
Forró csoki alaprecept
Reszeljünk egy rész csokit (a kedvenc töltetlen táblás csokinkat) a csészénkbe/bögrénkbe, közben forraljunk tejet. Ha már habzik a tej (nem kell forrnia, de azért jó forró legyen!), kezdjük el kis adagokban a csokihoz önteni, minden ráöntés után jól keverjük fel a csokoládét. Lehetőség szerint tejhabosítóval dolgozzunk, ha nincs, jó a kiskanál is. Mielőtt az utolsó adag tejet hozzáöntenénk, keverjünk el abban egy csapott kiskanál étkezési keményítőt. A keményítő csak forrásban lévő folyadékban sűrít, ezért ezzel forraljuk fel a tejet, végül keverjük a csokoládénkhoz is és íme: az eredmény egy testes, forró, kedvenc-csokink-ízű innivaló, amiben nem áll meg a kanál, de nem is lehet úgy felhörpinteni, mint egy bögre kakaót.
Karácsonyi csoki
A Karácsony hangulatához számos íz és illat párosul, amelyekből válogatva megannyi kombináció születhet. Nyugodtan kísérletezzünk kedvünkre a fűszerekkel, mi most egy klasszikus változatot mutatunk be. Az alapreceptet fele-fele részben ét- és tejcsokiból készítjük. A reszelt csokira egy-egy csipet fahéjat szórunk csészénként, ha nagy adagban csináljuk, bele is főzhetjük a tejbe. Tálaláskor minden csészébe egy fahéjrúd, a csoki tetejére reszelt narancshéj kerül.
Szilveszteri csoki
Közösségi csokoládé! Az alapreceptet nagy lábosban készítjük el, a poharak aljára a kiöntés előtt tetszőleges likőrt töltünk, ha elég ügyesek vagyunk, rétegesen. (Ehhez a likőrnek is kissé melegnek kell lennie, és nagyon lassan, pl. egy kanál domború oldalán lefolyatva, vékony sugárban kell beleönteni a csokit.)
Karamelles csoki
Az alapreceptet karamellás tejjel engedjük fel. Ennek elkészítését korábbi cikkünkben olvasható.
Urak csokija
Még hogy a férfiak nem szeretnek nassolni! Az alapcsokit ez esetben brandyvel vagy whiskey-vel gazdagítjuk, tetejét pedig cukrozatlan tejhabbal fedjük be.
Gyerekek csokija
Az alapreceptet tejcsokiból főzzük le, kicsit lazíthatunk is a csoki-tej arányon. A poharak aljára vaníliafagyit nyomkodunk (ez szép lassan olvadgat a csokiba, főleg miután kanalazni kezdik), tetejére tejszínhab kerül (lehetőleg rendes felvert, ne a bolti). Kanalat mindenképp adjunk hozzá.
Meglepetés csoki
Aki elsőre belekortyol, nem sejt semmit. Másodikra érdekes, aromás csokira eszmélünk, majd egyszer csak előkerül egy szem meggy… persze, hiszen a sima alapcsokiba egy konyakmeggyet dobtunk, és habbal fedtük el tettünk nyomait!