Fehérboros sertéssült káposztával – cseh étel a magyar asztalon

Ez az egyik legismertebb cseh nemzeti étel. Általában knédlivel vagy zsemlegombóccal kínálják, de főtt burgonyával is finom. Könnyen elkészül, vasárnapi ebédre ajánljuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. Paulik András

Ez az egyik legismertebb cseh nemzeti étel. Általában knédlivel vagy zsemlegombóccal kínálják, de főtt burgonyával is finom. Könnyen elkészül, vasárnapi ebédre ajánljuk.


Hozzávalók:

80 dkg sertéshús (karaj vagy comb)

só, bors

1 teáskanál őrölt köménymag

1 evőkanál borókabogyós olívaolaj

2 dlszáraz fehérbor

fél dl napraforgóolaj

1 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

Káposztához:

5 dkg vaj vagy zsír

75 dkg fehérboros savanyú káposzta

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál méz

3 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítés:

A húsokat megtisztítjuk, megmossuk. 2-3 cm-es szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel megkenjük a hússzeletek mindkét oldalát. Meglocsoljuk fűszeres olajjal. Egy sütőben használható mély serpenyőben vagy egyéb edényben olajat melegítünk. A húsokra kérget sütünk. A vöröshagymát megpucoljuk, felszeleteljük és a húsra helyezzük. Felöntjük egy dl borral és betesszük a sütőbe, 180-200 fokon sütjük 40 percig. Sütés közben egyszer megfordítjuk, és pótoljuk a bort. 25 perc után adjuk hozzá a megtisztított fokhagymagerezdeket és így süssük tovább.

A káposztához a zsiradékot egy serpenyőben felmelegítjük. Mézet csorgatunk rá, és karamelles alapot készítünk. Beleforgatjuk a káposztát, felöntjük a káposzta levével, és még egy-két dl vízzel, borral, vagy a kettő keverékével. Fűszerezzük, a fokhagymát egészben tesszük bele. Fedő alatt kis lángon elpárologtatjuk a levét.