Finom sárgaborsófőzelék
Ha valamit a közkonyha rovására lehet írni, az egyértelműen az, hogy a főzeléktől elveszi a gyerekek kedvét. Főzeléket rendkívül egyszerű készíteni és az sem ördöngösség, hogy ízletes legyen a végeredmény. A sárgaborsó is olyan alapanyag, amihez nem kell rántás, csak a borsót nem szabad kispórolni belőle.
Ha valamit a közkonyha rovására lehet írni, az egyértelműen az, hogy a főzeléktől elveszi a gyerekek kedvét. Főzeléket rendkívül egyszerű készíteni és az sem ördöngösség, hogy ízletes legyen a végeredmény. A sárgaborsó is olyan alapanyag, amihez nem kell rántás, csak a borsót nem szabad kispórolni belőle.
Hozzávalók :
50 dkg száraz sárgaborsó
2 evőkanál kolbászzsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
1 kiskanál méz
1 teáskanál curry
só
bors
1 csokor petrezselyem
Tálaláshoz:
virsli
kenyér
A borsót átválogatjuk, beáztatjuk 5-6 órára, de lehet egy éjszakára is.
Ha eléggé megduzzadt, leöntjük róla a vizet és átöblítjük. A vöröshagymát megpucoljuk, és felaprítjuk. Felmelegítjük a kolbászzsírt, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a borsót, jól átforgatjuk a zsíros-hagymás alapon és megszórjuk curryvel. Felöntjük vízzel, annyival, amennyi ellepi. Beleteszünk egy nagyobb babérlevelet, és két gerezd duci fokhagymát. Hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, ezután takarékra tesszük és a legkisebb lángon, takarékon főzzük, gyakran megkevergetjük. (Egy hátránya van a sárgaborsónak, hogy könnyen odaéghet, ezért kell így főzni.). Ha elfőtte a levét és megpuhul, önmagától szinte pürészerűvé áll össze. Ilyenkor keverünk hozzá még egy evőkanál mustárt és egy kiskanálnyi mézet.
Kenyérrel, virslivel tálaljuk.