Finom sárgaborsófőzelék

Ha valamit a közkonyha rovására lehet írni, az egyértelműen az, hogy a főzeléktől elveszi a gyerekek kedvét. Főzeléket rendkívül egyszerű készíteni és az sem ördöngösség, hogy ízletes legyen a végeredmény. A sárgaborsó is olyan alapanyag, amihez nem kell rántás, csak a borsót nem szabad kispórolni belőle.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 05. Paulik András

Ha valamit a közkonyha rovására lehet írni, az egyértelműen az, hogy a főzeléktől elveszi a gyerekek kedvét. Főzeléket rendkívül egyszerű készíteni és az sem ördöngösség, hogy ízletes legyen a végeredmény. A sárgaborsó is olyan alapanyag, amihez nem kell rántás, csak a borsót nem szabad kispórolni belőle.


Hozzávalók :

50 dkg száraz sárgaborsó

2 evőkanál kolbászzsír

1 nagy fej vöröshagyma

1 evőkanál sűrített paradicsom

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál mustár

1 kiskanál méz

1 teáskanál curry

 bors

1 csokor petrezselyem

Tálaláshoz:

virsli

kenyér

A borsót átválogatjuk, beáztatjuk 5-6 órára, de lehet egy éjszakára is.

Ha eléggé megduzzadt, leöntjük róla a vizet  és átöblítjük. A vöröshagymát megpucoljuk, és felaprítjuk. Felmelegítjük a kolbászzsírt, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.

Hozzáadjuk a borsót, jól átforgatjuk a zsíros-hagymás alapon és megszórjuk curryvel. Felöntjük vízzel, annyival, amennyi ellepi. Beleteszünk egy nagyobb babérlevelet, és két gerezd duci fokhagymát. Hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, ezután takarékra tesszük és a legkisebb lángon, takarékon főzzük, gyakran megkevergetjük. (Egy hátránya van a sárgaborsónak, hogy könnyen odaéghet, ezért kell így főzni.). Ha elfőtte a levét és megpuhul, önmagától szinte pürészerűvé áll össze. Ilyenkor keverünk hozzá még egy evőkanál mustárt és egy kiskanálnyi mézet.

Kenyérrel, virslivel tálaljuk.