Gyros tál házilag

A gyros a legkedveltebb gyorsételek egyike. Sajnos az utóbbi években nemcsak az ára emelkedett, hanem sok esetben a minősége is romlott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. Paulik András

A gyros a legkedveltebb gyorsételek egyike. Sajnos az utóbbi években nemcsak az ára emelkedett, hanem sok esetben a minősége is romlott.


Csüggedésre semmi ok, otthon is könnyen elkészíthető. Hőség idején kimondottan ajánlott a grillezett ételek és a zöldségek fogyasztása.

Hozzávalók:

80 dkg filézett pulykamell

2 teáskanál gyros fűszerkeverék

1 dl olívaolaj

1 evőkanál citromlé

zöldségek ( tetszés szerint uborka, lilahagyma, olívabogyó, fejes saláta, paprika)

4 db pita

4 dl natúr joghurt

2 teáskanál mustármagos mustár

3-4 levél friss bazsalikom vagy 1-2 teáskanál szárított

só, bors

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál méz

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.  Olajjal elkeverjük a citromlevet és a fűszerkeveréket, és megkenjük a hússzeleteket. Szorosan egymás fölé tesszük őket, becsomagoljuk nejlon fóliába, betesszük egy tálba és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán keresztül. Másnap felmelegítjük a raklettet (lehetőséghez mérten kerti grillsütőben is megsüthetjük, de serpenyőben is, csak akkor kevés olaj is kell a sütéshez), a húst apró darabokra vágjuk és megsütjük. Addig sütjük, amíg mind a két oldala aranybarna nem lesz. A joghurtot mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, mézzel összekeverjük. Ez lesz az öntet. A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük. A pitát mikróban vagy száraz serpenyőben felmelegítjük. A húst zöldségekkel, öntettel, meleg pitával tálaljuk.

Joghurtöntet helyett készíthetünk tzatzikit is. Pulyka helyett pedig csirke-, vagy borjúhúsból is készülhet.