Hagymakrémleves cipóban

A hagymaleves legalább annyira gyógyhatású mint az erőleves. Téli, beteges időszakban kiváló fogás lehet. A vasárnapi, ünnepi menü része is lehet. Cipóban tálalva egytálételnek is beillik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 09. Paulik András

A hagymaleves legalább annyira gyógyhatású mint az erőleves. Téli, beteges időszakban kiváló fogás lehet. A vasárnapi, ünnepi menü része is lehet. Cipóban tálalva egytálételnek is beillik.


Hozzávalók 4 adaghoz:

 

50 dkg vöröshagyma

1 szál poré hagyma

5 gerezd fokhagyma

4 dl tejföl

1,5 dl bor

3 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál kakukkfű

1 leveskocka

2-3 tekerés frissen őrölt bors

1 mokkáskanál szerecsendió

3 teáskanál nádcukor

2 teáskanál dijoni mustár

8 dl víz

4 db levescipó

5 dkg sajt

vaj
 

A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítóval finomra zúzzuk, ennek hiányában apróra vágjuk, a porét felkarikázzuk. Olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymákat, megszórjuk 2 teáskanál barnacukorral, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük borral, majd vízzel és beletesszük a leveskockát, fűszerezzük. Ha az ízek összeértek és a hagyma szétfőtt, ízesítetjük még egy kis nádcukorral. Keverjük bele a tejfölt, vegyük le a tűzhelyről és botmixerrel dolgozzuk simára. A legvégén ízesítsük minőségi mustárral. A cipók tetejét vágjuk le, belét szedjük ki. A cipók tetejét vékonyan kenjük meg vajjal, szóljuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon pár perc alatt a cipót és a sajtos tetejét ropogósra sütjük. A forró levest a meleg cipókba merjük.