Hagymakrémleves cipóban
A hagymaleves legalább annyira gyógyhatású mint az erőleves. Téli, beteges időszakban kiváló fogás lehet. A vasárnapi, ünnepi menü része is lehet. Cipóban tálalva egytálételnek is beillik.
A hagymaleves legalább annyira gyógyhatású mint az erőleves. Téli, beteges időszakban kiváló fogás lehet. A vasárnapi, ünnepi menü része is lehet. Cipóban tálalva egytálételnek is beillik.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg vöröshagyma
1 szál poré hagyma
5 gerezd fokhagyma
4 dl tejföl
1,5 dl bor
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál kakukkfű
1 leveskocka
2-3 tekerés frissen őrölt bors
1 mokkáskanál szerecsendió
3 teáskanál nádcukor
2 teáskanál dijoni mustár
8 dl víz
4 db levescipó
5 dkg sajt
vaj
A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítóval finomra zúzzuk, ennek hiányában apróra vágjuk, a porét felkarikázzuk. Olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymákat, megszórjuk 2 teáskanál barnacukorral, és enyhén karamellizáljuk. Felöntjük borral, majd vízzel és beletesszük a leveskockát, fűszerezzük. Ha az ízek összeértek és a hagyma szétfőtt, ízesítetjük még egy kis nádcukorral. Keverjük bele a tejfölt, vegyük le a tűzhelyről és botmixerrel dolgozzuk simára. A legvégén ízesítsük minőségi mustárral. A cipók tetejét vágjuk le, belét szedjük ki. A cipók tetejét vékonyan kenjük meg vajjal, szóljuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon pár perc alatt a cipót és a sajtos tetejét ropogósra sütjük. A forró levest a meleg cipókba merjük.