Idénykonyha gyerekkuktával

Végre ragyog a nap, végre van íze a zöldségeknek és gyümölcsöknek, végre úgy lehet boltba menni, hogy nagyobb valószínűséggel fogunk meg valami hazai, finomra érett gyümölcsöt. Háziorvosok, dietetikusok, de még a nagymamák szerint is mindig az a legegészségesebb, aminek szezonja van. Ha pedig együtt a család, a szezontermények a konyhában, kellő körültekintéssel még a legkisebbek segítségével is elkészíthetők.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 28. szabo.daniel

Végre ragyog a nap, végre van íze a zöldségeknek és gyümölcsöknek, végre úgy lehet boltba menni, hogy nagyobb valószínűséggel fogunk meg valami hazai, finomra érett gyümölcsöt. Háziorvosok, dietetikusok, de még a nagymamák szerint is mindig az a legegészségesebb, aminek szezonja van. Ha pedig együtt a család, a szezontermények a konyhában, kellő körültekintéssel még a legkisebbek segítségével is elkészíthetők.


Korábban már cikkeztünk arról itt, a Családhálón, milyen kevés óvintézkedés mellett is foglalkoztatható akár már az egészen pici gyerek is a konyhában. Egy lépést megtéve az idénytermékek felé, most pár színes, vidám receptet közlünk, ill. annak receptjét, hogy hogyan varázsolhatunk a „muszájfőzésből”„szeretemfőzést”, illetve „együttacsaládfőzést”.

Dinnye
Ne dőljünk be minden árusnak, de megbízható helyeken már igenis kapni magyar dinnyét. Ha valakiben kérdés lett volna, miért is jobb a magyar görögdinnye, hát azért, amiért minden más: ha távolabbról jön, éretlenebbül szüretelik, és a szállítás során érik (vagy nem érik) be, ezáltal lényegesen kevesebb vitaminnal és ízzel kerül az asztalunkra.

Aki viszont levadászott egy közepes méretű görög- vagy sárgadinnyét, annak nem is kell mást tennie, mint még sok finom gyümölcsöt beszerezni hozzá, ami mondjuk kevés „késes” előkészítést igényel (meggy, cseresznye, eper, stb.). Majd pedig:

a felnőtt
kettévágja (esetleg cikkcakkban) a dinnyét, egy késsel vagy kanállal kivájja a belét és azt egy tálcára helyezi a többi gyümölccsel, majd

a gyerek
ott is hagyható a tálca gyümölccsel, az ő dolga, hogy egy kanállal darabokra szaggassa a dinnyét, és a kis kezével kimagozza/ lelevelezze majd berámolja a gyümölcsöket a dinnyepocakba. Kész is a saláta, ami a családi ebéd dísze és hűsítő nyári desszertje lehet: ilyen fogás után a gyereknek is dagadhat a keble, hiszen tényleg hasznosat, garantáltan szépet és ízleteset alkotott.

Piros bogyósok
Amiből lekvár is készülhet, remek alapanyag a morzsasütihez. Ehhez az egyszerű finomsághoz is csak egy „fél” felnőtt kell csupán, minden mást megoldhat a gyerek is, a következőképp.

A felnőtt
a morzsatésztához összegyúr egy rész cukrot két rész vajjal és három rész liszttel (ebből egy kevés – ízlés szerint – lehet zabpehely is). Fontos, hogy inkább ujjbeggyel gyúrjuk, és a vajat ne olvasztva tegyük bele: ennek az elegynek morzsás állagúnak kell lenni (és nem kell pánikba esni, ha esetleg nem vegyül homogénné minden lisztszemcse).

A gyerek
a morzsatészta elkészüléséig kivajazhatja a pl. jénait (vagy tepsit, vagy sütőálló formácskákat, tehát ami van), majd az elkészült morzsatésztát az aljába szórhatja és egyenetlenül (!) elnyomkodhatja. Erre szórhatja a kimagozott, megmosott gyümölcsöket (pl. ribizli-meggy, cseresznye-josta, eper-rebarbara kombinációk nagyon finomak!), cukrot is tud rá egyedül szórni, majd a tetejére még morzsol-szór a maradék morzsatésztából. (Aztán anyu ezt berakja a sütőbe 180 fokra és addig süti, míg a tetjén a morzsa háztartási keksz-színű, vagy ízlés szerint sötétebb nem lesz.)

Ebben a receptben az a nagyon jó, hogy valódi sütemény készül, tésztával, és mégis rábízhatjuk a gyerekre (nagyobbakra akár a tésztát is): az a jó, minél rusztikusabb, egyenetlenebb a felszín és a tésztaalap.

Turmix pengék nélkül
Ma már szinte minden háztartásban van olyan turmix, vagy robotgép, ami biztonságosan zárható, és a beledobált hozzávalók pillanat alatt péppé esnek benne, ezért a turmixkészítés nem egy nagy cucc. Ha viszont élvezetesebbé,  úgymond „programmá” akarjuk változtatni a turmixolást, csináljuk alternatív módon, pengementesen. A gyerek élvezni fogja, és remek kiegészítő készülhet a családnak a reggelihez vagy uzsonnához.

A felnőtt
a gyerek segítségével bedobálja a gyümölcsöket (puhábbak vagy kisebbek) egy edénybe, kis vizet önt rájuk, lassú tűzön úgy 10 perc alatt puhára/ félpuhára párolja őket.

A gyerek
tejet, cukrot vesz elő, ügyesen beleönt ebből ill. abból egy befőttesüvegbe, hogy legfeljebb félig legyen. Ebbe jön egy-két-három púpos kanál a párolt gyümölcsökből, aztán kezdődhet a rázás! Addig kell rázni, míg a gyümölcsök szét nem esnek, a lé része a turmixnak (inkább „shake”-nek) homogén nem lesz, legalábbis színben, illetve míg ezzel párhuzamosan nem képződik egy vastag habréteg az ital tetején. Ezután már csak tálalni kell: talpaspohár, szívószáál, műanyag holmik, minden belefér!

Kis gondolkodással, ötlettel, alternatív módszerek bevetésével nyáron is találhatunk rá módot, hogy a gyerekünk, akármilyen pici is, még a konyhában is velünk lehessen. A konyhában készült dolgok ráadásul erősítik benne a hasznosság érzetét, és továbbra se azt nézzük, mi lesz foltos, el- vagy lemosandó, a lényeg, hogy gyermekünk minden egyes mozdulattal tapasztal és ezáltal csak úgy szívja magába a tudást!