Kapros tzatziki tepsis burgonyával
A görögök híres salátája, a tzatziki rendkívül egyszerűen elkészíthető, kezdőknek is ajánlott. A tepsis burgonya is egyszerű étel, a fűszerezés csak rajtunk múlik. Köretként is kiváló fogás sült hús vagy hal mellé, de önmagában könnyű nyári vacsoraként is fogyasztható. A hangulatfokozásért a krumpliszeletekbe szúrjunk állatos vagy színes evőpálcikákat és mártogassuk az öntetbe.
A görögök híres salátája, a tzatziki rendkívül egyszerűen elkészíthető, kezdőknek is ajánlott. A tepsis burgonya is egyszerű étel, a fűszerezés csak rajtunk múlik. Köretként is kiváló fogás sült hús vagy hal mellé, de önmagában könnyű nyári vacsoraként is fogyasztható. A hangulatfokozásért a krumpliszeletekbe szúrjunk állatos vagy színes evőpálcikákat és mártogassuk az öntetbe.
Hozzávalók:
1 kg közepes méretű burgonya
1 db kígyóuborka
1 csokor kapor
3 dl krémes joghurt vagy görög joghurt
1 db duci gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só, bors
1 teáskanál olívaolaj a salátához
2 teáskanál olívaolaj a burgonyához
2 teáskanál pizza fűszerkeverék
Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük. Ízlés szerint lehúzhatjuk a héját. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk. Fél órára pihenni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük, a burgonyákat megmossuk, és kefével jól átdörgöljük a héját.
Darabonként háromfelé szeljük. A burgonyaszeleteket tepsibe helyezzük, megszórjuk fűszerkeverékkel és vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal. 180 fokon kb. fél órát sütjük. (Ez eltérő lehet.)
Az uborkát jól lecsöpögtetjük – finom szövésű szűrőt is használhatunk-, kinyomkodjuk a levét. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A kaprot és az uborkát egy tálba tesszük, ráreszeljük a fokhagymát. Ízlés szerint tengeri sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, összekeverjük a joghurttal és belefacsarjuk a megmosott citrom levét.
Azonnal is fogyaszthatjuk, de le is hűthetjük. Díszítsük citromkarikával, és kínáljuk mellé a fűszeres burgonyát.