Komatálat a friss anyukának

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi szokásról, a komatálról. Baby Shower helyett komatálat a friss anyukáknak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 10. czefernek.lena

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi szokásról, a komatálról. Baby Shower helyett komatálat a friss anyukáknak!


Egyre divatosabb nálunk is az angolszász kultúrából importált Baby Shower, vagyis a Babaváró/babaköszöntő, és ennek  férfias alternatívája, a tejfakasztó buli. Az előbbi lényege, hogy még a szülés előtt a terhes kismama főként nőnemű rokonai, barátnői körében ünneplik. Ha a kismama nem babonás, ajándékokkal kedveskednek neki, de hogy ne csak erről szóljon, játékos feladatokkal színesítik a napot. Azoknak jó lehet, akik már előre tudják, hogy nem akarnak az első időszakban vendégeket fogadni, inkább a baba körüli teendőkre, összeszokásra koncentrálnak, meg azoknak is, akik ettől várnak egy utolsó csajos bulit, vagy netán egy halom ajándékot.

A „tejfakasztás” már tipikusan férfi program, melynek lényege, hogy a friss apuka szintén baráti körben, ivászattal ünnepli meg a család gyarapodását. Elmeséli a szülést, milyen a kisbaba és remélhetőleg jó időre visszavonul az éjszakai életből (akinek nem inge, ne vegye magára), és otthon segít inkább. Mindkettő középpontjában a születés, a szülővé válás áll, mindegyikben meg  lehet találni a szépet és a praktikumot, s aki akarja, ellenvéleményt is könnyen talál, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy figyelmetekbe ajánljak egy nagyon kedves és valóban hasznos, szintén a téma köré szerveződő magyar szokást, a komatál intézményét. Mert nem kell mindig messze menni, ha jó dologról van szó.

Mi az a komatál?

A komatál a koma vagyis a keresztszülő nevéből ered, s egy olyan ősi hagyomány, amely levetkőzve vallási köntösét inkább a barátság szentségét, a figyelmességet és a segítséget jelenti. A komatál eredetileg az egynemű barátok, szerelmesek és keresztszülők küldte bőségtálat jelentette, hagyományosan mindig páratlan számú fogásból állt, de ma már senki sem számolja. A régi szokás szerint az elsőt és az utolsót a komaasszony (keresztanya) készítette el. A többit, ha volt ilyen, más rokonok, barátok, ismerősök vitték.