Milyen sonkát vegyek?

A sonkában túlságosan megbízunk, hiszen milyen egyszerű, pácolják és füstölik a sertés combját, oszt' jó napot. De jobb, ha a fogyasztó mindig felkészülten lép a látszattermékektől nyüzsgő húsipari aknamezőre. Nyomtatható alapismeretek húsvétra, "a vákuumnejlonos gyorsérlelt pácléinjektált vackokat egye, akinek hat anyja van".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 28. szabo.daniel

A sonkában túlságosan megbízunk, hiszen milyen egyszerű, pácolják és füstölik a sertés combját, oszt’ jó napot. De jobb, ha a fogyasztó mindig felkészülten lép a látszattermékektől nyüzsgő húsipari aknamezőre. Nyomtatható alapismeretek húsvétra, “a vákuumnejlonos gyorsérlelt pácléinjektált vackokat egye, akinek hat anyja van”.


A sonka nekünk a sertés szalonnával és bőrrel fedett combját jelenti, amelyet hetekig sóban pácolnak, majd hónapokig érlelik, vagy felfüstölik, amit szerkesztőségi körkérdésünk is megerősített, a többségnek ez a sonka.

Ez a termék ma a hagyományosan pácolt, hagyományosan füstölt parasztsonka. Ilyen jó hosszan.

És akkor kezdjünk bele az élelmiszer-ipari mondatelemzésbe. Milyen sonka? Hagyományosan pácolt, hagyományosan füstölt és paraszt. De akkor mi az a gyorspácolt, mi az a füstíz, és hogy lehet egy sonka hústartalma csupán 55%? Hogyan ismerhetik fel azokat a sonkákat, amelyek miatt egyik kollégánk csak ennyit írt róluk:

“Só ízű húscafat, amelynek az egyetlen értelme a retek és a torma, és ami tökéletesen árulkodik a mindenki által saját bőrén elszenvedett vulgáris magyar konyha vérfagyasztó kalóriaközpontúságáról, koncepciótlanságáról és azokról az apróságokról, amelyektől az egész ilyen ipari szar lesz, nem pedig ínyencfalat.”