Narancsos sült füge

Szerencsére fagyit már egész évben fogyaszthatunk. Elég, hogy ha egyszerű vaníliafagyit tartunk otthon, mert az sütemények, gyümölcsös deszertek alapja vagy kísérője lehet. Ez a sült fügés csemege friss és szárított gyümölcsből egyaránt finom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 26. Paulik András

Szerencsére fagyit már egész évben fogyaszthatunk. Elég, hogy ha egyszerű vaníliafagyit tartunk otthon, mert az sütemények, gyümölcsös deszertek alapja vagy kísérője lehet. Ez a sült fügés csemege friss és szárított gyümölcsből egyaránt finom.


Hozzávalók:

16 db közepes méretű füge

2 teáskanál narancsos olívaolaj

1 db narancs

1 dl fehér desszertbor

2-3 evőkanál hántolt mandula

1 teáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál méz

1 evőkanál vaj

Elkészítés:

Egy hőálló tálat kivajazunk. A fügéket kiválogatjuk segítőink bevonásával kiválogatjuk, megmossuk, levágjuk a szárukat, és negyedeljük, majd a tálba tesszük. A narancsot a  gyerekeknek adjuk, hogy hámozzák meg,  szedjék gerezdjeire, ezután apróra vágjuk, ezt is a fügéhez adjuk. A gyümölcsöket meghintjük fűszerrel, mandulával, megcsorgatjuk mézzel. Meglocsoljuk narancsos olajjal és borral. 200 fokon kb. húsz perc alatt készre sütjük. Langyosan, vaníliafagyival tálaljuk, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.