Olasz zöldséges tojásostészta

Ennek az ételnek az alapja az olasz rántotta vagyis a frittata, ami a sütőben készül. Ez az étel ízben és állagban is eltér a hagyományos tojásos tésztától. Ízlés szerint dúsíthatjuk zöldséggel, hússal. Kiadós reggelire, könnyű ebédre vagy vacsorára, uzsonnára is jó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 28. Paulik András

Ennek az ételnek az alapja az olasz rántotta vagyis a frittata, ami a sütőben készül. Ez az étel ízben és állagban is eltér a hagyományos tojásos tésztától. Ízlés szerint dúsíthatjuk zöldséggel, hússal. Kiadós reggelire, könnyű ebédre vagy vacsorára, uzsonnára is jó.


Hozzávalók:

35 dkg linguine vagy spagettitészta

8 db kicsi vagy 6 db közepes tojás

1 vastagabb szál répa vagy bármilyen választott zöldség

8 dkg parmezán sajt

1 fej vöröshagyma

5 gerezd kisméretű fokhagyma gerezd

2-3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál fenyőmag

4-5 friss levél bazsalikom

3-4 szál friss kakukkfű

1 teáskanál szárított oregánó

Só, frissen őrölt bors

A tésztát bő, sós lobogó vízben al dante-re főzzük. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A répát megmossuk, megtisztítjuk, aprítógéppel összezúzzuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Attól függően milyen zöldséget választunk, kérjük meg kiskuktáinkat, hogy segítsenek. Ha vannak friss zöldfűszereink, bízzuk meg kiskuktáinkat, hogy szüreteljenek nekünk. Mossuk meg, csöpögtessük le, és vágjuk apróra. A fokhagymákat is megpucolhatják segítőink és ha elég erős a kis kezük, akkor fokhagymaprés segítségével összezúzhatják. A parmezánt aprítóval vagy rezelővel apróra őröljük. Sütőbe tehető serpenyőben vagy kerámiatálban olívaolajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymákat. A tésztát leszűrjük és átforgatjuk a hagymás alapon. A tojásokat kuktáinkkal feltörjük és egy mély tálba öntjük, felverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a friss és szárított fűszernövényeket, a répát, és a parmezánt. A tojásos zöldséges masszát a tésztára öntjük, és megszórjuk fenyőmaggal. A serpenyő nyelét alufóliával bevonjuk. Előre melegített sütőben 200 fokon 25-30 percig sütjük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni és kiborítjuk egy tálra, amin szeletelhető. A tortához hasonlóan szeleteljük. Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.