Szegények eledele?

A pizza nem véletlenül lett a szegény nápolyi halászok eledeléből a világ egyik legnépszerűbb étele. Finom, olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető. Jamie Oliver brit sztárszakács receptje alapján eláruljuk a jó pizza titkát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 21. szabo.daniel

A pizza nem véletlenül lett a szegény nápolyi halászok eledeléből a világ egyik legnépszerűbb étele. Finom, olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető. Jamie Oliver brit sztárszakács receptje alapján eláruljuk a jó pizza titkát.


Pizzatészta

Hozzávalók: 1kg liszt, 1 csapott evőkanál tengeri só, 2*7g szárított élesztő, 1 kiskanál cukor, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 650ml meleg víz

A jó pizzatészta titka az arányokban rejlik. Sok recept nem is ad meg pontos mennyiségeket, csak annyit javasol, hogy adj annyi vizet a liszthez, amennyit felvesz. Az eredmény könnyen lehet nyálkás-ragadós vagy éppen nagyon száraz tészta, ezt elkerülendő érdemes pontosan kimérni a fenti mennyiségeket.

Jamie Oliver eredeti receptje a “Tipo 00” speciális olasz lisztfajtát ajánlja, de ezt Magyarországon nehéz beszerezni. Tökéletes helyettesítő a sima finomliszt és rétesliszt fele-fele arányú keveréke. 1kg lisztből 3-4 tepsi pizza is kijöhet, attól függően, hogy milyen vékonyra nyújtjuk.

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt és a cukrot. Használhatunk poralapú szárított, vagy hagyományos élesztőt is. Előbbit egyszerűbb kezelni, utóbbit először a meleg vízben meg kell futtatni a cukorral. 2 tasak 7 grammos porélesztőnek egy 50 grammos friss élesztő felel meg.

Hozzáadjuk az extra szűz olívaolajat és a vizet, villával addig keverjük, ameddig tudjuk, majd 5-10 percig kézzel jól átgyúrjuk a masszát. Lisztezzük be a tál oldalát és a tésztát, majd nedves ruhával takarjuk le, tegyük félre és hagyjuk kelni körülbelül 1 órát.

Kelesztés után gyúrjuk át még egyszer a tésztát és osszuk annyi részre, ahány pizzát akarunk sütni. A tészta vékonysága ma már ízlés kérdése, a recept stílusához talán jobban illik a vékonyra nyújtott tészta, de ha valaki a vastagabbatszereti, úgy se lesz rossz.

Pizzaszósz

Hozzávalók: 2-3 darab konzerv paradicsom vagy paradicsomszósz, olívaolaj, só, bors, friss bazsalikom

A paradicsomszószt készíthetjük nyáron friss paradicsomból is, de egész évben kapható jó minőségű konzervparadicsom, vagy az elrakott házi paradicsomlé is remek alap. A paradicsomot lassú tűzön szósz állagúra főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint olívaolajat is adhatunk hozzá. A friss bazsalikomot (vagy más zöldfűszert, például az oreganot) érdemes a főzés végén hozzáadni, az aromáját így adja át a legjobban.

Feltét

Az eredeti pizza margherita-ra csak mozzarella kerül, de feltétként használhatunk szinte bármit, gombát, olívabogyót, pármai sonkát, tonhalat vagy éppen tenger gyümölcseit. Ha nem jutunk hozzá a bivalytejből készült bufala mozzarellához, a tehéntejből készült verzió is megteszi.

A kinyújtott tésztát tepsibe tesszük, megkenjük a paradicsomszósszal, ráhalmozzuk a mozzarellát és a feltéteket, majd megöntözöttük olivaolajjal. Előmelegített sütőben magas hőfokon 10-12 perc alatt készre sütjük. Friss bazsalikom leveleket tépkedünk rá.

Jó étvágyat!